Επικαιρότητα

Τα trends της ημέρας: Διεθνής Ημέρα αλλά και νύχτα Μουσείων – Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!! 18 Μαΐου 2024 σήμερα και γιορτάζουν οι Ευφράσιος, Ευφρασία, Ιούλιος, Ιουλία, Φαεινή.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τα trends της ημέρας είναι:

 – Διεθνής Ημέρα Μουσείων 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2024) είναι: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα». Με την επιλογή του φετινού θέματος το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατά συνέπεια, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ως τιμώμενο φορέα για το 2024, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό και το εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί.Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, οδός Άρεως 10 στην Αθήνα.Την ίδια μέρα στο Μουσείο θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 – Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (European Night of Museums) γιορτάζεται κάθε χρόνο το Σάββατο πριν από την 18η Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων (Το 2024 θα γιορταστεί ταυτόχρονα με την Διεθνή Ημέρα Μουσείων). Την ημέρα αυτή πολλά μουσεία χωρών της Ευρώπης παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα διαφορετικό κοινό (κυρίως νεανικό) να θαυμάσει τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις τους. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Προδρομική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων υπήρξε η «Μεγάλη Νύχτα των Μουσείων» (Lange Nacht der Museen), που έγινε στο ενοποιημένο Βερολίνο το 1997. Δύο χρόνια αργότερα την ιδέα υιοθέτησαν οι Γάλλοι και την ονόμασαν «Η Άνοιξη των Μουσείων» (Printemps des musées). Από το 2005 φέρει την σημερινή της ονομασία «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» με πρωτοβουλία του γαλλικού τμήματος της UNESCO.

Από ελληνικής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων συμμετέχει το Μουσείο της Ακρόπολης.

 – Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία 

Η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία (International Day for Women in Maritime) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), που ελήφθη στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι: «Κινητοποιώντας τα δίκτυα για την ισότητα των φύλων». Η δεύτερη Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, επιδιώκει να τονίσει τη σημασία της συνεργασίας και της δικτύωσης για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ;τονίζει στο μήνυμά του: «Οι γυναίκες εργάζονται σε όλους τους κλάδους του ναυτιλιακού τομέα σε όλο τον κόσμο, στην ακτή και στη θάλασσα για να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε ένα απανθρακοποιημένο, ψηφιοποιημένο και πιο βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Υπάρχει ακόμη μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ των φύλων στη ναυτιλία. Οι καιροί αλλάζουν – αλλά πρέπει να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή. Τα οφέλη για ολόκληρο τον ναυτιλιακό τομέα από την ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό είναι προφανή».

 – Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS
 – Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο