Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα παρακολούθησης, καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στη θεσμοθετημένη προστατευόμενη περιοχή από τον εξωτερικό συνεργάτη Περιβαλλοντολόγο κο. Διονύση Μαμάση.
Η προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου με επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία εντός του Εθνικού Πάρκου (Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε. Ηλείας) προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με διαδραστικές παρουσιάσεις και ειδική αναφορά στην θαλάσσια χελώνα, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές το απειλούμενο είδος αλλά και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της προστατευόμενης περιοχής.
Η εργασία πεδίου στις παραλίες ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου με καθημερινή πεζή παρακολούθηση και ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.
Συνολικά καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν 45 φωλιές θαλάσσιων χελωνών ενώ 2757 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τη θάλασσα. Τα περισσότερα αυγά σημειώθηκαν σε φωλιά ήταν 131 ενώ η μικρότερη είχε μόλις 54. Η μεγαλύτερη απόσταση φωλιάς από τη θάλασσα ήταν στα 27 μέτρα ενώ η μικρότερη απόσταση μόλις στα 3 μέτρα από την ακτογραμμή.
Παράλληλα καταγράφηκαν και νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες όπου ο αριθμός είναι ανησυχητικός. Πάνω από 40 νεκρές σημειώθηκαν ορισμένες εξ΄ αυτών ήταν σε αποσύνθεση, άλλες έφεραν εμφανή τραύματα (καβούκι, κεφάλι), ενώ στις υπόλοιπες δεν διαπιστώθηκε η αιτία θανάτου. Δυο από αυτές ήταν πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι τραυματισμένες στάλθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης και Διάσωσης της ΜΚΟ «Αρχέλων» στην Γλυφάδα Αττικής για την περίθαλψή τους. Συμβάλλαμε ως αρωγοί στην άμεση μεταφορά τραυματισμένων χελωνών και εκτός προστατευόμενης περιοχής όπως στην πλαζ ΕΟΤ στην Αγυιά Πάτρας και στην Αμφιλοχία ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα απαντήθηκαν σε πολίτες που εντόπισαν φωλιές, ίχνη-χνάρια και χελώνες ανά την Ελλάδα.
Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αρετής, Μανωλάδας και Βάρδας Ηλείας καθώς και στη Πάτρα, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε επιχειρήσεις (καντίνες) που δραστηριοποιούνταν πλησίον της ακτογραμμής.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή και η ανταπόκριση των λουόμενων που παρακολούθησαν τις δημόσιες ανοιχτές εκσκαφές χελωνοφωλιών όπου καταγράφτηκε το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών.
Η συμβολή των εθελοντών ήταν αξιέπαινη και βοήθησαν αποφασιστικά στην παρακολούθηση και προστασία των φωλιών, στους καθαρισμούς παραλιών και σε άλλες δράσεις.
Τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε μερικές ημέρες σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Φορέας Διαχείρισης στην Πάτρα.
Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, είναι κατ΄ εξοχήν απειλούμενο και προστατευόμενο είδος πανίδας. Στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια παρακολούθησης της θαλάσσιας χελώνας το ερχόμενο καλοκαίρι με αρωγούς τους επιστημονικούς συνεργάτες του, τους εθελοντές αλλά και τη τοπική κοινωνία συμβάλλοντας στη προστασία-διαχείριση του όμορφου αυτού ερπετού αποδεικνύοντας ότι ο θαλάσσιος χώρος της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta καθώς χρησιμοποιεί την περιοχή αυτή ως τροφικό πεδίο και χώρο αναπαραγωγής. Στη νέα προσπάθεια παρακολούθησης που θα ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά!
[gallery columns="4" size="medium" ids="50220,50217,50218,50221,50214,50211,50212,50213,50209,50208,50210,50205,50204,50207,50216,50222,50219"]
]]>