Θέματα υγείας

3χρονο κοριτσάκι με σύνδρομο Williams λέει “γεια σας” σε ολους

Πολλές μητέρες ανησυχούν για το πόσο ντροπαλά μπορεί να είναι τα παιδιά τους, όμως για την 37χρονη Katherine Taylor από το Barnsley στην Αγγλία αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Η κόρη της αντιμετωπίζει μια σπάνια κατάσταση που την κάνει εξαιρετικά φιλική. Η 3χρονη Lauren Taylor πάσχει από το σύνδρομο Williams, πράγμα που σημαίνει ότι είναι περισσότερο κοινωνική από όσο θα έπρεπε και δεν φοβάται καθόλου τους αγνώστους.

Η κατάσταση αυτή έχει επίσης προκαλέσει στο μικρό κοριτσάκι αρκετές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και εκτιμάται ότι βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο πίσω από τους συμμαθητές της. «Η μικρή λέει γεια σε όποιον συναντά στο δρόμο. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχείς για το αν θα είναι το παιδί σου ντροπαλό, αλλά μας παίρνει πολλή ώρα όποτε πρέπει να πάμε κάπου γιατί θέλει να μιλάει σε όλους. Οι άνθρωποι πάντα την χαιρετούν. Λένε ότι μοιάζει με μικρή κούκλα», αναφέρει η μητέρα της Lauren.

Στο υπερηχογράφημα της 20ης εβδομάδας οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο ήταν μικρότερο από το κανονικό. Το υπόλοιπο διάστημα της εγκυμοσύνης αποτέλεσε μια ανήσυχη αναμονή μέχρι οι δύο γονείς να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδάκι. Στις 36 εβδομάδες η μητέρα παρουσίασε συμπτώματα προεκλαμψίας και έπρεπε να υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική τομή. Το μωρό γεννήθηκε 1 κιλό και 700 γραμμάρια και έπρεπε να μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών όπου παρέμεινε για 22 ημέρες.

Στην ηλικία των 4 μηνών το κοριτσάκι διαγνώσθηκε με το σύνδρομο Williams.

Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει ένα στα 10.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, καθυστέρηση της ανάπτυξης, προβλήματα στην ομιλία και την κινητικότητα, υπερευαισθησία στο θόρυβο και προβλήματα ύπνου.

Κατά τη γέννηση, συχνά τα βρέφη που φέρουν το σύνδρομο Williams ενδέχεται να είναι ελλιποβαρή, καθώς επίσης είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πρόσληψη της τροφής και κατά προέκταση του βάρους. Σε συμφωνία με την έντονη ενεργητικότητά τους, τα παιδιά με το σύνδρομο Williams ομιλούν υπερβολικά σε διάρκεια χρόνου, συχνά με μη αποδεκτούς τρόπους για ενηλίκους, είναι υπερδραστήρια και δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους γονείς τους όταν έρθει η ώρα του ύπνου. Είναι πολύ ευαίσθητα και υπερβολικά ευγενικά. Έχουν την τάση να μην φοβούνται τους ξένους και να δείχνουν ενδιαφέρον στην επαφή με ενηλίκους, συχνά περισσότερο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους με τους οποίους ενδεχομένως να δυσκολεύονται να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις.

Ο κύριος και η κυρία Taylor έχουν γνωρίσει κι άλλες οικογένειες που πλήττονται από το σύνδρομο μέσω του Williams Syndrome Foundation, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε από γονείς για τη στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν την σπάνια πάθηση και την παροχή ενημέρωσης σχετικά με τις ιατρικές εξελίξεις. Καθώς το μέλλον είναι αβέβαιο για τη Lauren, η οικογένεια βρίσκει παρηγοριά συνομιλώντας με άλλους γονείς και οργανώνοντας τακτικές συναντήσεις μεταξύ τους.

πηγή:infokids]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο