Θέματα ψυχολογίας

8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν κάποιος που αγαπάτε πάθει κρίση πανικού

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές για το άτομο που τις περνά. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο ούτε για εκείνους που είναι μάρτυρες αυτό να συμβαίνει στους αγαπημένους τους. Ενώ υπάρχουν πολλές οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού, οι σύζυγοι, οι γονείς ή οι φίλοι τους μπορεί να μην ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν συμβαίνουν. Γι ‘αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις αισθάνονται ανίσχυροι να βοηθήσουν και απλά δεν έχουν ιδέα πώς να ενεργήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε όσους έχουν ανάγκη.
 
1. Μείνετε ήρεμοι
 
Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε ήρεμοι ενώ οι άνθρωποι που αγαπάτε μοιάζουν να καταρρέουν. Αλλά είναι πολύ χρήσιμο να μην προσθέσετε καύσιμα στις φλόγες. Αν αρχίσετε να το τονίζετε, θα παρατείνετε τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού και θα μπορούσε ακόμη να επιδεινωθεί. Προσπαθήστε να μιλήσετε ήρεμα και να αποφύγετε οποιαδήποτε αναταραχή.
 
2. Μην μειώνετε τα συναισθήματά τους
 
Παρόλο που οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες, δεν κάνουν τα συμπτώματά τους λιγότερο αληθινά. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται διάφορα δυσάρεστα πράγματα όπως κοιλιακό άλγος, ζάλη, δύσπνοια ή καρδιά που χτυπάει. Μια κρίση πανικού είναι μια πραγματικά φρικτή εμπειρία και φράσεις όπως “Είναι ψεύτικο!” Ή “Δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση!” Πιθανότατα δεν θα βοηθήσει. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε λέξεις που μπορούν να τους ενθαρρύνουν να περάσουν από αυτό (για παράδειγμα, “ξέρω ότι είστε πολύ φοβισμένοι, αλλά είμαι εδώ μαζί σας” ή “Θα περάσουμε από κοινού μαζί μας”).
 
3. Ρωτήστε τους τι χρειάζονται
 
Προσπαθήστε να αποφύγετε υποθέσεις και να κάνετε πράγματα που θεωρείτε κατάλληλα. Κάθε άτομο μπορεί να χρειαστεί ένα διαφορετικό είδος υποστήριξης, γι ‘αυτό ζητήστε προσεκτικά από αυτούς τι θέλουν να κάνετε τώρα. Μη βιαστείτε και βομβαρδίζετε με έναν ωκεανό ερωτήσεων και σεβαστείτε τυχόν αιτήματα που έχουν, ακόμα κι αν φαίνονται ασήμαντα σε σας. Να είστε έτοιμοι εάν κάποιος σας ζητήσει απότομα να μην κάνετε τίποτα και να μείνετε σιωπηλοί.
 
4. Υπενθυμίστε ότι θα τελειώσει σύντομα
 
Οι κρίσεις πανικού σπάνια διαρκούν περισσότερο από μισή ώρα, αλλά οι περισσότεροι φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα στα πρώτα 2-10 λεπτά. Αλλά από τη στιγμή που τείνει να μοιάζει με την αιωνιότητα και γεμίζει με πολλούς φόβους, σχεδόν όλοι οι πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή ξεχνούν γι ‘αυτό. Έτσι, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να στρέψουμε την προσοχή των ανθρώπων σε αυτό το γεγονός για να τους βοηθήσουμε να ελπίζουμε ότι θα περάσουν όλο το θέμα πιο γρήγορα.
 
5. Υπενθυμίστε ότι δεν είναι επικίνδυνο
 
Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι κρίσεις πανικού μοιάζουν με καρδιακές προσβολές ή σημάδι άμεσου θανάτου για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν ότι συμβαίνει κάτι επικίνδυνο . Αν γνωρίζετε ότι αυτό το άτομο είχε υποβληθεί σε όλες τις ιατρικές εξετάσεις και δεν βρέθηκε τίποτα απειλητικό για τη ζωή, τότε υπάρχει μια ευκαιρία να τους θυμίσετε γι ‘αυτό. Φέρτε αυτή την ιδέα και πείτε τους ότι οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες και τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί.
 
6. Αναπνεύστε μαζί
 
Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τους βοηθήσετε να ρυθμίσετε την αναπνοή τους. Ένα άτομο που έχει μια κρίση πανικού είναι πιθανό να αναπνέει ακανόνιστα και πάρα πολύ γρήγορα. Μπορεί να είναι δύσκολο να βοηθήσετε ένα άτομο να αναπνεύσει σωστά επειδή δεν βοηθά άμεσα, αλλά αυτός είναι ένας ζωτικός τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε τους να προσπαθήσουν να εξαλείψουν όλα τα τρομακτικά συμπτώματα. Μπορείτε να το ξεκινήσετε μόνοι σας και να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να συγχρονίσει την ανάσα με τη δική σας.
 
7. Προτείνετε να μην το πολεμήσουν, αλλά να το περάσουν
 
Αν οι άνθρωποι που παθαίνουν μια κρίση πανικού μπορεί να θέλουν να φύγουν από πολυσύχναστους χώρους ή να αναζητήσουν περισπασμούς, αυτό μπορεί να μην είναι μια πολύ χρήσιμη μέθοδος. Μπορεί να βοηθήσει μόνο τη στιγμή της κρίσης πανικού, αλλά συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να αποφεύγουν πολυσύχναστες περιοχές όπως τα εμπορικά κέντρα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Paul Salkovskis, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένης Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Bath, λέει ότι είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τον φόβο μας να έχουμε επιθέσεις πανικού να μας ελέγχουν. Επομένως, προτείνετε να καθίσει κάποιος και να αφήσει τον πανικό να περάσει από αυτά.
 
8. Προσπαθήστε να τους αποσπάσετε την προσοχή
 
Αν δείτε ότι ένα άτομο δεν είναι έτοιμο για αυτή την εμπειρία και προσπαθεί να το καταπολεμήσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πολύ γνωστή και αποτελεσματική τεχνική γείωσης. Ζητήστε τους να αναφέρουν 5 πράγματα που μπορούν να δουν, 4 πράγματα που μπορούν να αγγίξουν, 3 πράγματα που μπορούν να ακούσουν, 2 πράγματα που μπορούν να μυρίσουν και ένα πράγμα που μπορούν να δοκιμάσουν. Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να υπάρχουν στον τόπο που βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο