Εφηβεία / 17+

Πως ο καλός ύπνος επηρεάζει τη ψυχική υγεία των εφήβων;

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επιβεβαιώνει ότι ο ύπνος συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στην εφηβεία.

“Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για όλους μας καθώς συμβάλλει θετικά στη σωματική και ψυχική υγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό και διασφαλίζει ότι θα μπορούμε να λειτουργούμε σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, για τους εφήβους ο ύπνος είναι ακόμα πιο σημαντικός, καθώς είναι σε μία ηλικία που βιώνουν μία ολόκληρη σειρά σωματικών, ψυχικών και κοινωνικών αλλαγών” αναφέρει ο ειδικός dr Alex Agostini.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά εφηβικής ηλικίας χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου το βράδυ. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολία διαχείρισης του άγχους, ακόμα και σε κατάθλιψη. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επιθετική συμπεριφορά και να είναι επιρρεπείς σε κακές συνήθειες.

Η τεχνολογία και οι επιπτώσεις της στον ύπνου του εφήβου

Όπως τονίζει και ο ειδικός dr Centofanti, τον ύπνο των παιδιών στην εφηβική ηλικία μπορούν να επηρεάσουν πολλοί παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η τεχνολογία.

Οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές και η χρήση τους τις βραδινές ώρες είναι ένας από τις πιο συνήθεις αιτίες διατάραξης του ύπνου. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού και να αυξήσει το άγχος” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με τον ειδικό, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά, τα τάμπλετ και ο λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, μίας ορμόνης που σχετίζεται με τον ύπνο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αργούν να κοιμηθούν.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

3 αγωνίες των εφήβων που τις έχουν ξαναζήσει και ως νήπια!

Έρευνα: Πως επηρέασε ο Κορονοϊός την ψυχική υγεία μαθητών, φοιτητών και νέων στην Ελλάδα;

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου απαντά σε 10 ερωτήσεις παιδιών και εφήβων για το Juniorsclub.gr

Κάμαλα Χάρις: Πώς θα επηρεάσει τα κορίτσια η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ;

Μετάβαση στο περιεχόμενο