Γνωστοί οι λάτρεις του αθλήματος ως birdmen (άνθρωποι – πουλιά), που φορούν την λεγόμενη «wingsuit» (στολή με φτερά) και πραγματοποιούν εντυπωσιακά άλματα ελεύθερης πτώσης που φαντάζουν δύσκολο να συγκριθούν μαζί τους με οποιοδήποτε άλλο extreme sport για το μέγεθος της έκρηξης αδρεναλίνης που βιώνουν.
*Mη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Πτώσεις από τα 3.500 μέτρα και ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 400 χ.α.ώ.
Στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν είναι οι ταχύτητες της τάξης των 200 χλμ. την ώρα που επιτυγχάνονται με τη «στάση του βάτραχου» και αυτές των 400 χλμ. που «πιάνουν» οι προχωρημένοι αλεξιπτωτιστές που πέφτουν head down (δηλαδή κάθετα με το κεφάλι προς τα κάτω). Το συνηθισμένο ύψος από το οποίο γίνονται οι ρίψεις είναι τα περίπου 3.500 μέτρα (11.000 πόδια). Ο αλεξιπτωτιστής ανοίγει τον κύριο θόλο στα 1.000 μ. (3.000- 4.000 πόδια) ή στα 1.500 μ. (5.000 πόδια) προκειμένου για αρχάριους.
Βόλτα στον αέρα
Σε ό,τι αφορά το wingsuit, το εντυπωσιακότερο ίσως στοιχείο είναι το γεγονός ότι μπορεί να πετύχει κάθετη ταχύτητα έως 40 χλμ. την ώρα, την ίδια στιγμή που η οριζόντια ταχύτητα μπορεί να φθάσει τα 150 χλμ. την ώρα, να πραγματοποιήσει δηλαδή την ιδανικότερη, ίσως, ανεμοπορία.
Ο πρώτος Έλληνας που το 2009 έκανε wingsuit στην Ελλάδα ήταν ο μηχανικός μοτοσικλετών Αντρέας Αβδελίδης. Το 2005 οι Γιάννης και Μαρία Λυκάκη είχαν κάνει ανάλογες πτήσεις στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο, σκαπανέας του σπορ υπήρξε ο Γάλλος Πατρίκ Ντε Γκαγιαρντόν.
Extreme sports: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα αθλήματα του κόσμου