Εγκυμοσύνη / Γέννα

Αυτή η συνήθεια στην κύηση ίσως προστατεύει το έμβρυο από τον αυτισμό

Οι γυναίκες που παίρνουν πολυβιταμίνες σε συμπλήρωμα στη διάρκεια της κύησης ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στο παιδί τους. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη (British Medical Journal) που ανέλυσε τα στοιχεία σχεδόν 300.000 ζευγαριών μαμάς-παιδιού στη Σουηδία.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τις αιτίες του αυτισμού, ωστόσο όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι διαταραχές του φάσματος αρχίζουν να αναπτύσσονται από τη μήτρα ακόμα. Πολλές έρευνες, επίσης, επισημαίνουν το βασικό ρόλο που παίζει η διατροφή της μητέρας στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και πιθανότατα στην εμφάνιση αυτισμού.

Στο παρελθόν διάφορες μελέτες έχουν διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ αυτισμού και συμπληρωμάτων όπως το φυλλικό οξύ, αλλά χωρίς να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης όμως η Elizabeth DeVilbiss, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ), και η ομάδα της ανέλυσαν τα στοιχεία 273.107 ζευγαριών μητέρας-παιδιού και ανακάλυψαν ένα συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση πολυβιταμινών στην εγκυμοσύνη και στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Στην ίδια μελέτη, ωστόσο, η λήψη φυλλικού οξέος και σιδήρου δεν φάνηκε να επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την εμφάνιση τέτοιων διαταραχών.

Φυσικά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αν παίρνουμε πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη, αυτό δεν μας δίνει το ελεύθερο να παρεκκλίνουμε από ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής, καθώς οι τροφές προσφέρουν ένα μοναδικό πλούτο θρεπτικών στοιχείων σε εμάς και στο μωρό μας, τα οποία μάλιστα απορροφώνται ταχύτερα από το σώμα μας.

Για την ώρα όμως δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι στις συνήθειές μας. «Εφόσον επιβεβαιωθεί μια σχέση αιτίου- αποτελέσματος», σχολιάζει η Devilbiss, «θα χρειαστεί να δούμε αν υπάρχει μια κρίσιμη περίοδος στην εγκυμοσύνη κατά την οποία οι πολυβιταμίνες δρουν προστατευτικά για το έμβρυο, ποια συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία παρέχουν προστασία και σε ποιες ποσότητες».

Μέχρι τότε λοιπόν το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του γυναικολόγου μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο