Μωρό

Αναγνωρίζουν τα νεογέννητα το πρόσωπο της μαμάς τους;

Παρ’ ότι πολλοί πιστεύουν πως τα νεογέννητα δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν  τις διαφορές μεταξύ προσώπων, οι έρευνες έρχονται ν’ αποδείξουν το αντίθετο! Ένα μεγάλο μέρος των μελετών έχουν διερευνήσει την αναγνώριση προσώπου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε βρέφη, ενώ πολύ λιγότερο ενδιαφέρον έχει αφιερωθεί στη μελέτη των δυνατοτήτων αναγνώρισης προσώπου σε νεογνά.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Τα στοιχεία που στηρίζουν ότι τα νεογέννητα όχι μόνο μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ προσώπων και αντικειμένων, αλλά μπορούν επίσης να επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα που βλέπουν, προέρχεται κυρίως από τη μέθοδο της παρατήρησης. Μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννηση, τα βρέφη δείχνουν οπτική προτίμηση στο πρόσωπο της μητέρας τους σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο  άγνωστο γυναικείο πρόσωπο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα νεογνά είναι σε θέση να μάθουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο έχουν εκτεθεί επανειλημμένα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση.

Πιο συγκεκριμένα, αφού τα νεογνά έμαθαν το πρόσωπο της μητέρας τους, παρουσιάζουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τη μητέρα τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου έχουν εξαλειφθεί η μυρωδιά της και η φωνή της και μόνο οπτικές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα προσώπου παρέχονται.

Η δυνατότητα των νεογνών ν’ αναγνωρίζουν το πρόσωπο της μητέρας τους φαίνεται να είναι το προϊόν μιας γενικότερης ικανότητας να διακρίνουν και ν’ αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα. Έρευνες έδειξαν ότι, μετά την εξοικείωση με μια φωτογραφία ενός ξένου προσώπου, βρέφη ηλικίας 4 ημερών, κοιτούσαν περισσότερο ένα νέο πρόσωπο από ότι το πλέον «γνωστό» πρόσωπο!

Ωστόσο, αν και η πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνούν ότι από την αρχή της ζωής, τα νεογνά είναι ικανά να μάθουν διαφορετικά πρόσωπα με βάση την εμπειρία, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ως προς το ποιες πραγματικά πληροφορίες επεξεργάζονται και κωδικοποιούν όταν διαφοροποιούν, μαθαίνουν, και αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

Πότε το μωρό εμφανίζει άγχος για τα ξένα πρόσωπα;

6 συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο μωρό!

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Πως να καταλάβετε τη γλώσσα σώματος του μωρού σας!

5 πράγματα που δεν κάνουν καλό στην ψυχολογία του βρέφους

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Μετάβαση στο περιεχόμενο