Εμβόλια

Αντιγριπικό εμβόλιο: Η συμβολή του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών και των πρόωρων θανάτων

Η δημοσιοποίηση αυτών των επιπλοκών μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, λένε οι ερευνητές.

Δανοί επιστήμονες που μελέτησαν τις μεθόδους μηνυμάτων εμβολιασμού είπαν ότι οι δύο καλύτεροι τρόποι για να πειστούν οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο, είναι είτε μια απλή υπενθύμιση, είτε η υπογράμμιση της σχέσης της γρίπης και του κινδύνου μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

«Ως καρδιολόγοι, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το να λέμε στους ανθρώπους ότι μπορούμε να αποτρέψουμε σοβαρές επιπλοκές, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ήταν αυτό που λειτούργησε καλύτερα από όλες τις στρατηγικές – καλύτερα και από την υπενθύμιση, η οποία περιμέναμε ότι θα είχε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Tor Biering-Sørensen, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μπορεί επίσης να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά ανεξάρτητα από τη γρίπη», τονίζει ο Biering-Sørensen. «Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να έχει ευρύτερα οφέλη που δεν γνωρίζουμε ακόμη».

Τα άλλα μηνύματα, τα οποία περιελάμβαναν σαφή σύσταση από μια κορυφαία υγειονομική αρχή εμβολιασμού, δεν οδήγησαν σε μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 965.000 Δανοί πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι μισοί έλαβαν μία από τις εννέα διαφορετικές ηλεκτρονικές επιστολές που συνιστούσαν εμβόλιο κατά της γρίπης, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έλαβαν κανένα μήνυμα.

Ο στόχος ήταν να επηρεαστούν οι εμβολιασμοί μέχρι την 1η Ιανουαρίου, ιδανική στιγμή για να διασφαλιστεί η προστασία, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν καθ’ όλη την περίοδο της γρίπης.

Το ποσοστό εμβολιασμού βρέθηκε να είναι υψηλότερο σε άτομα που έλαβαν επιστολή σχετικά με τα οφέλη για την καρδιά συγκριτικά με αυτό στα άτομα που δεν έλαβαν καμία επιστολή: 81% σε σύγκριση με 80%. Για την απλή υπενθύμιση, ο εμβολιασμός ήταν 80,85% έναντι 80,12% για αυτούς που δεν έλαβαν μήνυμα.

Το μήνυμα για τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη του αντιγριπικού εμβολίου προκάλεσε αύξηση των εμβολιασμών μεταξύ όσων δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη την προηγούμενη σεζόν.

Ο Biering-Sørensen πιστεύει ότι αυτές οι αυξήσεις στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερες σε χώρες που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, μόνο το 49% των ενηλίκων έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο την περίοδο 2021-2022, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Δανούς έφτασε περίπου το 80%.

Το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης συνιστάται ευρέως για να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης, στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και στη μείωση των επιπλοκών.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι δωρεάν στη Δανία, επομένως τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν το κόστος αποτελούσε εμπόδιο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας, στη Νέα Ορλεάνη.

Δημοσιεύτηκε επίσης διαδικτυακά στις 5 Μαρτίου στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

πηγή

Φυσική ανοσία ή εμβόλιο; – Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο