Gadget - Τεχνολογία

Apple Watch: Το νέο επίτευγμα της Apple

Apple Watch είναι η επίσημη ονομασία που έδωσε η Apple στο πρώτο της «έξυπνο» ρολόι, ένα προϊόν που έρχεται μετά την κυκλοφορία των πρώτων smartwatch από την Sony, την Samsung, την Motorola και άλλους. Η ιστορία των έξυπνων ρολογιών ξεκινάει από το Pebble, ένα εγχείρημα που βρήκε τέτοια ανταπόκριση στο αίτημα για χρηματοδότηση μέσω Διαδικτύου ώστε έδωσε πνοή σε ανάλογα εγχειρήματα από τους εδραιωμένους κατασκευαστές smartphone.

Οι πρώτες πληροφορίες για το Apple Watch, γνωστό ως iWatch ως τότε, ήρθαν τον Σεπτέμβριο του 2014, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τιμ Κουκ. Το Apple Watch μπορεί να συνδυαστεί αποκλειστικά και μόνο με iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6 ή iPhone 6 Plus με το iOS 8.

Τι νεότερο έχει προκύψει για το Apple Watch;

Το Apple Watch ξεχωρίζει από τα άλλα smartwatch και από την όψη. Έχει την φαινομενικά κλασική κορόνα στο πλάι με την οποία ρυθμίζεται η ώρα σε ένα κλασικό ρολόι. Στην περίπτωση του Apple Watch, πρόκειται για ένα πρότυπο Digital Crown που σχεδίασε η εταιρεία για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες χειρισμού ενός smartwatch, χωρίς να τα αναθέτει όλα σε μια μικροσκοπική οθόνη αφής (αν και η οθόνη του Apple Watch, είναι και οθόνη αφής).

Περιστρέφοντας το digital crown, ο χρήστης κάνει κύλιση (scroll), μεγέθυνση (zoom) και πλοήγηση. Λειτουργεί και ως κουμπί επαναφοράς στην αρχική οθόνη (Home) και ενεργοποιεί το Siri (επικοινωνία με φωνητικές εντολές).  Από το ρολόι, οι χρήστες iPhone θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, να απαντούν σε κλήσεις στο iPhone και να στέλνουν κάποιες ιδιαίτερες ειδοποιήσεις σε φίλους με το λεγόμενο Digital Touch. Για παράδειγμα, αφού επιλέξουν τον φίλο που θέλουν να επικοινωνήσουν με ένα πάτημα στο πλάι, θα μπορούν να κάνουν μια μικρή ζωγραφιά στην οθόνη που θα δει στο Apple Watch αμέσως ο φίλος τους, ή να στείλουν τα… καρδιοχτύπια τους ακουμπώντας δύο δάκτυλα στην οθόνη του Apple Watch.

Μερικές από τις λειτουργίες του Apple Watch:

– Smart Replies με υπαγόρευση μηνυμάτων
– Handoff, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ξεκινά ένα μήνυμα στο ρολόι του και να το συνεχίζει στο iPhone,
– Με ένα swipe up από το ρολόι, ο χρήστης μπορεί να δει τα σύντομες πληροφορίες με μια ματιά, τα λεγόμενα “Glances” (όπως η τρέχουσα θέση του στον χάρτη, τιμές επιλεγμένων μετοχών ή προγραμματισμένα ραντεβού)
– Με το πάτημα του πλαϊνού πλήκτρου, εμφανίζονται οι “Friends”, για ταχύτερη επικοινωνία
– Digital Touch: αποστολή σκίτσων, «ένα ευγενικό χτύπημα στην πλάτη» ή ένα ηχητικό μήνυμα Walkie Talkie ή του τρέχοντος καρδιακού παλμού.

– Πληρωμές μέσω Apple Pay, αξιοποίηση πάσων από το Passbook ή έλεγχος Apple TV και οδηγίες πλοήγησης.
– Workout app, με τις πληροφορίες να συγκεντρώνονται στο Fitness app στο iPhone

Η ώρα λειτουργίας του φτάνει την 1 μερα και κάτι σε αυτονομια πάντα σε συνδιασμό με το iphone. Ενώ η λειτουργία του σαν ρολόι μόνο ειναι 2 μέρες και κάτι.

Επίσης, το Apple Watch φέρει τέσσερις αισθητήρες που θα εξυπηρετήσουν την λειτουργία εφαρμογών για την άσκηση και την παρακολούθηση της καλής υγείας των χρηστών.

Η οθόνη του Apple Watch είναι τεχνολογίας Retina και υποστηρίζει το Force Touch, μια τεχνολογία που διακρίνει την διαφορά μεταξύ ενός απλού χτυπήματος στην οθόνη από ένα χτύπημα με πίεση. Αυτή η διάκριση θα επιτρέψει την ενεργοποίηση λειτουργιών μέσα στα app που θα αναπτυχθούν για το Apple Watch.

Το Apple Watch υποστηρίζει την επικοινωνία μέσω Wi-Fi 802.11b/g και Bluetooth 4.0 για την ζεύξη του με το iPhone. Τα ρολόγια της Apple θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις (3,8 εκατοστά και 4,2 εκατοστά), με πολλές επιλογές σε λουράκια με μαγνητικό σύνδεσμο.

Η πρόσοψή τους μπορεί να αλλάξει 11 «πρόσωπα», με εντυπωσιακές προτάσεις, όπως το Astronomy Face που δείχνει την τρέχουσα θέση του χρήστη στον πλανήτη. Το Apple Watch θα κυκλοφορήσει σε τρεις διακριτές συλλογές ως Apple Watch, Apple Watch Sport και Apple Watch Edition.

Το Apple Watch κυκλοφόρισε τον περασμένο Απρίλη στην Αμερική σε τιμές που ξεκινούν από τα 349 δολάρια. Τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησε και σε χώρες της Ευρώπης ενώ στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει να διανέμεται, οι φίλοι της τεχνολογίας και των νέων εφαρμογών θα περιμένουν λίγο ακόμα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο