Σχέσεις

«Δεν τον θέλουν οι φίλοι του….» Τι κάνεις σ’ αυτή την περίπτωση;

Συχνά το παιδί παραπονιέται ότι οι συμμαθητές του δεν το παίζουν, το κοροϊδεύουν ή δεν το θέλουν να συμμετέχει στις δραστηριότητες μαζί τους.

 

«Μαμά, η Μαρία με κοροϊδεύει και με φωνάζει κουνέλι γιατί έχω πεταχτά δόντια, είμαι μόνη μου και κανένας δεν με θέλει»!

 

Άραγε γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να αποκλείσει κάποιο άλλο και να μην το θέλει στην παρέα τους;

 

Το σχολείο είναι μια μικρή κοινωνία, που όταν τα παιδιά βρίσκονται μακριά από τα όρια της οικογένειας σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της τάξης, είναι πολύ εύκολο να φανούν και να συμπεριφερθούν σκληρά. Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα σωστά τις κοινωνικές τους δεξιότητες, γιατί δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν τι είναι σωστό ή λάθος με αποτέλεσμα να θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμή τους.

 

Τα παιδιά όταν αντιληφθούν ότι ένα παιδί είναι σε θέση αδυναμίας, έχει κάποια ιδιαιτερότητα, είναι δειλό ή εσωστρεφές, εριστικό ή επιθετικό, είναι πιο εύκολο να το ενοχλήσουν και να το απορρίψουν.

 

Συνήθως, κάποιος έχει τη θέση του αρχηγού στην ομάδα και οι υπόλοιποι ακολουθούν.

 

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν; 

Το θέμα της φιλίας είναι κάτι που το παιδί πρέπει να διευθετήσει μόνο του και οι γονείς να το ενισχύουν υποστηρικτικά.

 

  • Προσπαθήστε να ακούσετε με προσοχή το παιδί σας όταν σας παραπονιέται και να είσαστε υπομονετικοί χωρίς να το κρίνετε ακόμα και εάν διαφωνείτε με ότι σας αναφέρει.
  • Να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι δεν πειράζει ακόμα και εάν δεν έχει την αποδοχή των άλλων.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι που τα παιδιά τον αποφεύγουν, όπως για παράδειγμα ο σωματότυπός του, η κοινωνική ή οικονομική κατάσταση, βοηθήστε το να αποδεχτεί τις διαφορές και να εντοπίσει αντίστοιχα τα δυνατά του σημεία που τον κάνουν μοναδικό.
  • Καλό είναι να ενισχύσετε τις φιλίες του με παιδιά από το σχολείο, προσκαλώντας τα πιο συχνά στο σπίτι και φέρνοντάς τα σε επαφή εκτός σχολείου.
  • Να το βοηθήσετε να κάνει παρέα με παιδιά της γειτονιάς, οικογενειακών σας φίλων και συγγενικών σας προσώπων.

 

Η σημαντικότητα της φιλίας 

Το παιδί είναι σημαντικό να έχει φίλους γιατί το βοηθά να μαθαίνει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας έξω από την οικογένεια του. Στις μεγαλύτερες ηλικίες οι φίλοι αποτελούν ασφάλεια για το παιδί και είναι τόσο σημαντικοί όσο και η οικογένεια.

 

Η φιλία είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή που πρέπει οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν την αξία της.

 

«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα  Παιδιά  SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας»

Μετάβαση στο περιεχόμενο