Παιδί και Ασφάλεια

Δείχνοντας στους έφηβους να οδηγούν με ασφάλεια – Ποια σφάλματα κάνουν οι γονείς όταν οδηγούν;

Είστε ένα καλό παράδειγμα; Όλοι οι γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να ακούν τις συμβουλές τους και να τις εφαρμόζουν. Όμως στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανόν τα παιδία να παρατηρούν και να μιμούνται τους γονείς τους.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν πρόκειται για την οδήγηση, οι γονείς δεν είναι καλό παράδειγμα. Η συμπεριφορά σας μήπως αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος για τον/την έφηβο οδηγό; Έχετε τα παιδιά στο αυτοκίνητό σας και αρχίσατε να οδηγείτε. Αμέσως ανοίξατε το DVD για να απασχολήσετε το μικρό σας, μιλάτε στο τηλέφωνο με τη σύζυγό σας, και ακούτε την εξέλιξη του αγώνα ποδοσφαίρου της αγαπημένης σας ομάδας.

Επειδή δεν γνωρίζετε ακριβώς την διεύθυνση του καταστήματος που πρέπει να πάτε με τα παιδιά, ρυθμίσατε και το GPS. Απλά άλλη μία συνηθισμένη ημέρα με ένα πατέρα που ενώ οδηγεί απασχολείται με χίλια δύο άλλα πράγματα. Πράγματι είστε τόσο απορροφημένος και αφηρημένος που δεν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας ή ο έφηβος γιός ή κόρη σας, παρακολουθεί με πολύ προσοχή τι ακριβώς κάνετε, πως οδηγείτε, μαθαίνοντας έτσι ότι είναι σωστό να οδηγείς και συγχρόνως να ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα. Ανησυχητικά στατιστικά Ασφαλιστική εταιρία μετά από έρευνα, κυκλοφόρησε κάποιους ανησυχητικούς αριθμούς την χρονιά αυτή.

Περίπου το 70% γονέων με έφηβους οδηγούς και 75% μπαμπάδων με έφηβους, δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο φορές υπέπεσαν σε επικίνδυνη ή ενοχλητική συμπεριφορά ενώ οδηγούσαν, και σχεδόν το 49% τουλάχιστον τρεις φορές. Σκεφτείτε την εποχή που τα παιδιά ήταν μικρά και βλέποντας ένα DVD ήταν τελείως απορροφημένα σε αυτό. Μεγαλώνοντας, βλέποντας τη μαμά τους ή τον μπαμπά να οδηγούν και συγχρόνως να μιλούν στο κινητό, να ελέγχουν τα e mails ή να γράφουν κάποια απάντηση, να προσέχουν τι λέει το ραδιόφωνο και όχι τον δρόμο μπροστά τους, πιστεύουν ότι είναι σωστό να κάνουν και αυτά το ίδιο οδηγώντας. Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες των ειδικών. Ένας, ευτυχώς, μικρός αριθμός γονέων, ομολογεί ότι ενημερώνουν και το Facebook τη στιγμή που οδηγούν, πράγμα φυσικά απαράδεκτο.

Ξεκινήστε τη συζήτηση Ευτυχώς δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κάνετε την αλλαγή, μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας που έχει πλέον δίπλωμα οδήγησης, και να του πείτε τις συνήθειες της ασφαλής οδήγησης. Καθιερώστε κανόνες, και ζητήστε από τον έφηβο γιό ή την κόρη σας, να σας βοηθήσει να κρατάτε και εσείς τους σωστούς κανόνες. Ξεκαθαρίστε ότι πρόκειται για την δική τους ασφάλεια αλλά και για τη δική σας.

Επίσης, ακόμη και αν έχετε μιλήσει για τους κανόνες της σωστής και ασφαλούς οδήγησης στο παρελθόν, μην ησυχάσετε. Οι κανόνες του δρόμου, υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν είναι όπως η εκμάθηση ενός αθλήματος ή του ποδηλάτου, όπου οι γονείς μπορούν να διδάξουν τις βασικές δεξιότητες και να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά τους.

Η ασφαλής οδήγησης είναι πέρα από την εκμάθηση ενός συνόλου ικανοτήτων. Είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης και απαιτεί καθημερινά προφυλάξεις και προσοχή από τους γονείς, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιάσουν στα παιδιά με απολύτως σαφή τρόπο τα οφέλη και τις συνέπειες.

Τι φανερώνουν οι αριθμοί

Πολλοί γονείς έχουν λάβει κάποια προληπτικά μέτρα με τους εφήβους οδηγούς. Περίπου ένα 80% των γονέων απαγορεύουν στα παιδιά να οδηγούν τις νυκτερινές ώρες. Δεν χρειάζεται να είναι νόμος του κράτους, είναι μία καλή ιδέα για ένα νεαρό άτομο που μόλις πήρε το δίπλωμά του.

Επίσης απαγορεύστε στους νέους να μιλούν στο κινητό ή να χρησιμοποιούν άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όταν οδηγούν. Αλλά μην ξεχνάτε ότι αν δουν εσάς να το κάνετε θα το κάνουν και οι ίδιοι. Πολλοί γονείς περιορίζουν την απόσταση που επιτρέπουν στα παιδιά να οδηγούν.

Όμως ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί και πολύ κοντά στο σπίτι. Έτσι η μικρή απόσταση δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε αυξημένη ασφάλεια. Τέλος, ότι κανόνες αποφασίσετε να ορίσετε, να είστε σίγουροι ότι τους ακολουθούν τα παιδία και να επιβάλετε τις συνέπειες όταν είναι απαραίτητο. Το πιο σημαντικό είναι, να βλέπουν τα παιδιά ότι ακολουθείτε τους δικούς σας κανόνες. Και μην αφήνετε τίποτε να αποσπά την προσοχή σας όταν οδηγείτε.

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο