Θέματα ψυχολογίας Παιδί Προτεινόμενο

Έχω καρκίνο, πώς θα το πω στο παιδί μου;

από τη Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγο

Η διάγνωση του καρκίνου είναι ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή, όχι μόνο για το άτομο που διαγιγνώσκεται, αλλά και για ολόκληρη την οικογένειά του, ιδίως για τα παιδιά.

Για τους γονείς με καρκίνο, μία από τις πιο δύσκολες πτυχές του ταξιδιού τους, είναι να βρουν τις σωστές λέξεις και τρόπους για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καθοδήγηση και συμβουλές στους γονείς σχετικά με το πώς να επικοινωνούν και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους όταν αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.

Ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία
Η ειλικρίνεια είναι το θεμέλιο κάθε αποτελεσματικής επικοινωνίας, ειδικά όταν πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια όπως ο καρκίνος.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη σκληρή πραγματικότητα της διάγνωσης, είναι προτιμότερο να μοιραστείτε τα νέα με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους.

Εξηγήστε την κατάσταση με απλά λόγια, διαβεβαιώνοντάς τα ότι θα τους παρέχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται καθώς μεγαλώνουν και έχουν περισσότερες ερωτήσεις.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για ερωτήσεις
Τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θα έχουν ερωτήσεις και ανησυχίες. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και να καταλήξουν αργότερα σε ερωτήσεις.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθουν άνετα να συζητούν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους χωρίς κριτική.

Παρέχετε διαβεβαίωση
Τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν για το μέλλον και είναι σημαντικό να τα καθησυχάσετε πως θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να καταπολεμήσετε την ασθένεια και πως υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που εργάζονται για να σας βοηθήσουν.

Ενημερώστε τα ότι εξακολουθείτε να τα αγαπάτε και ότι η ασθένειά σας δεν το αλλάζει αυτό. Διαβεβαιώστε τα ότι θα τα φροντίζετε, ακόμη και αν δεν είστε σε θέση να κάνετε όλα όσα κάνατε παλιά.

Διατηρήστε τις ρουτίνες και την κανονικότητα
Ο καρκίνος μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικογενειακή ζωή, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη κανονικότητα.

Τηρήστε τις ρουτίνες και συνεχίστε να ασχολείστε με τις καθημερινές δραστηριότητες με τα παιδιά σας.

Αυτό μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια μιας κατά τα άλλα αβέβαιης περιόδου.

Εμπλέξτε τα παιδιά στη διαδικασία
Ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, εμπλέξτε τα παιδιά σας σε συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο θεραπείας σας και τις επιπτώσεις του, ανάλογα με την ηλικία τους.

Αυτό θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει και γιατί βιώνετε ορισμένες αλλαγές.

Μοιραστείτε μαζί τους τις ιατρικές ενημερώσεις και την πρόοδο, όταν και όσο είναι δυνατόν.

Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη
Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζετε πότε τα παιδιά σας μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εμπλέξετε έναν παιδοψυχολόγο, έναν σύμβουλο ή μια ομάδα υποστήριξης για να τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.

Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να παρέχουν στα παιδιά εργαλεία για να εκφραστούν και να διαχειριστούν το άγχος ή το στρες που μπορεί να βιώνουν.

Ενθαρρύνετε την έκφραση των συναισθημάτων
Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους λεκτικά. Ενθαρρύνετε δημιουργικές διεξόδους για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, όπως η ζωγραφική, η γραφή ή το παιχνίδι.

Αυτό μπορεί να είναι θεραπευτικό για τα παιδιά και να τους επιτρέψει να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο.

Στηριχτείτε στο δίκτυο υποστήριξής σας
Ως γονέας με καρκίνο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να περάσετε αυτό το ταξίδι μόνοι σας. Βασιστείτε στο υποστηρικτικό δίκτυο της οικογένειας και των φίλων σας για την παροχή συναισθηματικής και πρακτικής βοήθειας.

Τα άτομα αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη των παιδιών σας και να τους παρέχουν αγάπη και σταθερότητα.

Τονίστε τη σημασία της ελπίδας
Ενώ είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, είναι εξίσου σημαντικό να αναδεικνύετε στιγμές ελπίδας και θετικότητας.

Μοιραστείτε ιστορίες επιβίωσης, δύναμης και ανθεκτικότητας για να εμπνεύσετε τα παιδιά σας. Τονίστε την αξία της ελπίδας και τη δύναμη της θετικής στάσης.

 

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Συνέντευξη: Η Χαρά Παπακωστοπούλου, νίκησε τον καρκίνο έγινε μητέρα και εθελόντρια στο Άλμα Ζωής !

3 Τρόποι για να αγαπήσουν οι έφηβοι – νέοι, τον εαυτό τους

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το διαζύγιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο