Εγκυμοσύνη / Γέννα Προτεινόμενο

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: 4 συμβουλές για την αντιμετώπιση της ζέστης

20170726_133006 (1)

 από τη Βίνα Γιαννοπούλου, Μαία  MSc, εξειδίκευση στην προγεννητική ψυχολογία

Διανύοντας ήδη τον τελευταίο  μήνα του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν στα ύψη  οι περισσότεροι έχουν δρομολογήσει τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους,  απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Τι συμβαίνει όμως όταν διανύεις την εγκυμοσύνη αυτή την περίοδο; Κόπωση, οίδημα στους αστραγάλους και στα πόδια, δυσκολία στην κίνηση ,αυξημένη εφίδρωση είναι μερικές από τις ενοχλήσεις των εγκύων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ιδού μερικές μικρές συμβουλές για την αντιμετώπιση των παραπάνω ενοχλήσεων

egkimosyni-1-juniorsclub

  • Η κόπωση είναι ο τρόπος που η μητέρα φύση σας προειδοποιεί πως είστε έγκυος. Προκαλείται λόγω αυξημένης παραγωγής προγεστερόνης. Το αίσθημα της κόπωσης αντιμετωπίζεται με μικρά συχνά  διαλλείματα κάθε δύο ώρες. Καθίστε σε μια αναπαυτική θέση  απολαμβάνοντας ένα δροσερό φυσικό χυμό και χαλαρώστε. Επίσης φροντίστε να ξαπλώνετε μια ώρα κατά το μεσημέρι.
  • Το οίδημα στους αστραγάλους που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών, αντιμετωπίζεται αν καθίσετε με τα πόδια ψηλά ή αν τα βυθίσετε σε χλιαρό νερό με αλατόνερο  ή κάνοντας μασάζ από τα δάκτυλα προς τη λεκάνη. Περιορίστε την πρόσληψη του αλατιού καθώς αυξάνει  το οίδημα. Επίσης μπορείτε να μασήσετε σέλινο ή εσπεριδοειδή και μαϊντανό καθώς λειτουργούν ως  φυσικά διουρητικά. Αν το οίδημα συνοδεύεται από πόνο και υψηλή αρτηριακή πίεση  ενδέχεται να πρόκειται για προεκλαμψία.
  • Η εφίδρωση που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης και την αυξημένη αιματική ροή αντιμετωπίζεται αν φοράτε ελαφρά  βαμβακερά (απορροφούν τον ιδρώτα) ρούχα και πίνοντας άφθονα  υγρά για να αντικαταστήσετε αυτά που αποβάλλονται .Συνήθως 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι αρκετά.. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Φορέστε καπέλο για την πρόληψη της θερμοπληξίας όταν αναγκάζεστε να εκτίθεστε στον ήλιο και αντιηλιακό.. Η σωματική δραστηριότητα να είναι μέτριας έντασης και πάντα κατά τις πρωινές η απογευματινές ώρες μετά τις 7μμ.

egkimosyni-3-juniorsclub

  • Η  κολύμβηση είναι ιδανική καθώς  ανακουφίζει και  από την πίεση στο ισχιακό νεύρο. Αποφύγετε να κολυμπάτε στα βαθιά καθώς οι έγκυες έχουν αυξημένες πιθανότητες για κράμπες στα πόδια καθώς την  άμεση έκθεση στο ηλιακό φως καθώς το χλόασμα (δερματική αλλαγή στο πρόσωπο) γίνεται εντονότερο. Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι καθώς μπορεί να προκληθούν κυστίτιδα ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Η χρήση πετσέτες είναι απαραίτητη αν θελήσετε να καθίσετε στην άμμο.

Και το κυριότερο….. απολαύστε την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, χαλαρώστε  και αισθανθείτε πως διανύετε μια από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο