Θέματα υγείας

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο

Μια μικρή αλλαγή μπορεί να σας προστατεύσει από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη στο έντυπο American Journal of Hypertension, μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως ένα έμφραγμα και ένα εγκεφαλικό, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά για άντρες και γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση, οι οποίοι θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Το «μαγικό» συστατικό που θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε την υγεία σας δεν είναι άλλο από το γιαούρτι, δείχνει η νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα υπολογίστηκε ότι έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσες καταναλώνουν λιγότερο από μία μερίδα γιαούρτι την εβδομάδα, ενώ οι άντρες φάνηκε να είναι ακόμη πιο προστατευμένοι, συγκεκριμένα κατά 21%, αν τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα.

Ακόμη μικρότερος ο κίνδυνος για τους υπερτασικούς που ακολουθούν υγιεινή διατροφή

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης τους, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για 55.898 γυναίκες και 18.232 άντρες με υπέρταση, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού μειώνεται ακόμη περισσότερο αν το γιαούρτι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Πράγματι, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών ήταν έως και κατά 30% μικρότερος για τους υπερτασικούς που κατανάλωναν τακτικά γιαούρτι και ταυτόχρονα ακολουθούσαν μια διατροφή στα πρότυπα της DASH, μιας ειδικά σχεδιασμένης δίαιτας που στοχεύει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Τζάστιν Μπουεντία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, αναφέρει πως και άλλες (μικρές) μελέτες στο παρελθόν έχουν καταδείξει τα οφέλη των προϊόντων ζύμωσης, όπως το γιαούρτι, για το καρδιαγγειακό σύστημα και τώρα αυτή η θεωρία φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε ένα πολύ μεγάλο και υψηλού κινδύνου δείγμα ανθρώπων. «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι τι γιαούρτι μπορεί να ωφελήσει την καρδιά είτε μόνο του είτε όταν εντάσσεται σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης» προσθέτει ο ερευνητής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο