Εμβόλια

Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι αναφορές για θρόμβους αίματος και αιμορραγίες

από τον Γιώργο Μιμμή, υπεύθυνο σε θέματα ασφαλείας, Founder & Chief Instructor του συστήματος αυτοάμυνας Raptor Krav Maga –  raptorkravmaga.blogspot.gr 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε δεκάδες χώρες του κόσμου έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Έγιναν κάποιες αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες όμως οι προηγούμενες δοκιμές σε δεκάδες χιλιάδες άτομα βγήκαν ασφαλές. Αλλά πρόσφατα, θρόμβοι αίματος και μη φυσιολογική αιμορραγία σε μικρό αριθμό ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο σε ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν αμφιβολίες για την ασφάλειά του, αν και δεν έχει γίνει επίσημη συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης των ασθενών και του εμβολίου. Οι αναφορές ώθησαν περισσότερες από δώδεκα χώρες να αναστείλουν εν μέρει ή πλήρως τη χρήση του εμβολίου μέχρι τη διερεύνηση των περιπτώσεων.  Τα περισσότερα από τα κράτη δήλωσαν ότι το έκαναν προληπτικά έως ότου οι οργανισμοί υγείας μπορέσουν να επανεξετάσουν τις περιπτώσεις.

Το εμβόλιο AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί ακόμη για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αναμένεται σύντομα η αναθεώρηση της δοκιμής του στις ΗΠΑ.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τι είδους προβλήματα ανάγκασαν τις χώρες να λάβουν προληπτικά μέτρα;

Τον μεγάλο αριθμό των αποφάσεων που πάρθηκαν για παύση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, ακολούθησαν οι αναφορές για τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις στη Νορβηγία, οι οποίες εντοπίστηκαν μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κάτω των 50 ετών που έλαβαν το εμβόλιο. Οι περισσότεροι ανέπτυξαν θρόμβους ή εμφάνισαν αιμορραγίες και είχαν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, όπως ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές εκεί. Δύο από αυτούς έχουν πεθάνει από εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι άλλοι δύο νοσηλεύονται. Ο θάνατος μιας 60χρονης γυναίκας στη Δανία και ενός 57χρονου άνδρα στην Ιταλία οδήγησαν επίσης σε γρήγορες αποφάσεις, αν και κανένας από τους θανάτους δεν έχει διερευνηθεί πλήρως για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει σχέση με το εμβολιασμό τους .

Μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβους αίματος;
Τα εμβόλια δεν έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν θρόμβους στο αίμα, δήλωσε ο Daniel Salmon, διευθυντής του Ινστιτούτου για την ασφάλεια των εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Οι θρόμβοι αίματος είναι συνηθισμένοι στον γενικό πληθυσμό και οι υγειονομικές αρχές υποπτεύονται ότι οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στους λήπτες εμβολίων είναι πιθανότατα συμπτωματικές και δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.
“Υπάρχουν πολλές αιτίες πήξης του αίματος, πολλοί παράγοντες προδιάθεσης και πολλοί άνθρωποι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο – και αυτοί είναι επίσης συχνά οι άνθρωποι που εμβολιάζονται αυτήν τη στιγμή”, δήλωσε ο Mark Slifka, ερευνητής εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον. Από 300.000 έως 600.000 άτομα ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν θρόμβους αίματος στους πνεύμονες ή σε φλέβες, στα πόδια ή σε άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός σε έγκυες γυναίκες και βρέφη: Που εστιάζουν οι νέες κλινικές μελέτες

Κορονοϊός: Αρχίζουν δοκιμές του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους

Έρευνα: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19

ΕΟΔΥ: Τι ισχύει σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για εγκύους και παιδιά – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έρευνα: Τι μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών

Γιατί να γίνεις Εθελοντής Αιμοδότης και Δότης Μυελού των Οστών;

Μετάβαση στο περιεχόμενο