Θέματα υγείας

Ένταλμα σύλληψης Γερμανού αντιεμβολιαστή – Αντιδρά στον ιό της Ιλαράς ο οποίος πέρυσι θέρισε στην Γερμανία – Νεκρό και ένα μωρό 18μηνών

Σε μία περίεργη διαμάχη γύρω από την ύπαρξη του ιού της ιλαράς, ένα τοπικό δικαστήριο της Μπόντενζέε εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός οπαδού του αντιεμβολιαστικού κινήματος, του βιολόγου Stefan Lank, εξαναγκάζοντάς τον είτε να κάνει δήλωση αποδοχής της οφειλής του, είτε να καταθέσει άμεσα 100.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό είχε υποσχεθεί ο Lanka το 2011 μέσω της ιστοσελίδας του, σε όποιον προσκόμιζε αποδείξεις βάσει επιστημονικών δημοσιεύσεων για την ύπαρξη του ιού της ιλαράς και το μέγεθός του. Στην πρόκλησή του ανταποκρίθηκε ο Dr. David Barden, Γερμανός γιατρός από το Saarland, ο οποίος του έστειλε ένα πακέτο μελετών που αποδεικνύουν την ύπαρξη και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ιού και απαίτησε να πληρωθεί, όμως ο Lanka, που υποστηρίζει ότι  «η ιλαρά είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια η οποία εκδηλώνεται μετά από τραυματικούς αποχωρισμούς»(…), αρνήθηκε.

O Barden κατέφυγε στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να δικαιωθεί από το περιφερειακό δικαστήριο του Ravensburg τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο διέταξε τον Lanka να πληρώσει το στοίχημα. Ο τελευταίος κατέθεσε έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περυσινή περίοδος ήταν μια από τις χειρότερες για την Γερμανική πρωτεύουσσα, με 782 περιστατικά ιλαράς να καταγράφονται μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου αλλά και τον θάνατο ενός βρέφους 18 μηνών από τη νόσο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το εν λόγω ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

(σ.σ. ο Lanka είναι γνωστή περίπτωση «ψεκασμένου» αρνητή της επιστήμης, όπως μαρτυρά η παρουσία του σε πλειάδα ανυπόληπτων ιστότοπων αντιεπιστημονικής ρητορείας. Φαίνεται μάλιστα ότι ο αρνητισμός του ασκεί ιδιαίτερη γοητεία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τη δεκαετία του ’90 αρθρογραφούσε εναντίον της ύπαρξης του ιού HIV).

Πηγή: www.spiegel.de

Μετάβαση στο περιεχόμενο