Θέματα υγείας Ο γιατρός απαντά

Έρευνα: Μια βράδια κακού ύπνου αρκεί για να βλάψει την υγεία σας

H απώλεια ύπνου για ένα βράδυ είναι αρκετή για να διαταράξει την φυσική και πνευματική ευημερία σου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συνεχόμενες μέρες χωρίς ύπνο μπορούν να αυξήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

«Η συνεχόμενη απώλεια ύπνου συσχετίστηκε με μειώσεις στα θετικά συναισθήματα, αυξήσεις στα αρνητικά συναισθήματα και μεγαλύτερη συχνότητα σοβαρότητας των φυσικών συμπτωμάτων», δήλωσε ο Soomi Lee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Annals of Behavioral Medicine . Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στις παρενερέγειες της απώλειας ύπνου για ένα βράδυ. Ως έλλειψη ύπνου ορίστηκαν οι λιγότερο από έξι ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Παράλληλα, μελετήθηκε και εάν υπάρχουν συσσωρευμένες επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης απώλειας ύπνου στην καθημερινή ευεξία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη εξέτασε καθημερινά δεδομένα ημερολογίου για οκτώ συνεχόμενες ημέρες από 1.958 ενήλικες που έλαβαν την έρευνα Midlife στις ΗΠΑ (MIDUS) από το 2004 έως το 2006. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η απώλεια ύπνου για ακόμη και μια νύχτα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη αρνητική ευεξία και μειωμένη θετική ευεξία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Επιπλέον, με πολλές συνεχόμενες νύχτες απώλειας ύπνου, ειδικά μετά από 3 βράδια αυτά τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν.

«Όταν η απώλεια ύπνου συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα, που σημαίνει ότι είναι χρόνια, τότε το σώμα και το μυαλό μας δεν μπορούν να το αντέξουν. Η έρευνα δείχνει ότι η συνεχόμενη απώλεια ύπνου οδηγεί σε αδυναμία ανάκαμψης και συσσώρευση άγχους και έτσι υποβαθμίζει την καθημερινή μας ευημερία» δήλωσε ο Lee.

Καθώς ο αριθμός των διαδοχικών ημερών απώλειας ύπνου αυξανόταν, η σοβαρότητα των δυσμενών φυσικών επιπτώσεων – συμπεριλαμβανομένων των πόνων στο σώμα, γαστρεντερικών προβλημάτων και αναπνευστικών συμπτωμάτων, όπως πονόλαιμος και ρινική καταρροή – αυξήθηκε επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο Lee είπε ότι οι συμμετέχοντες ένιωσαν τα χειρότερα φυσικά αποτελέσματα μετά από έξι συνεχόμενες ημέρες απώλειας ύπνου.

H συνιστώμενη διάρκεια ύπνου

Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ αλλά 1 στους 3 δεν το κάνει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του κακού ύπνου έχουν αναφερθεί στο παρελθόν. Ειδικότερα, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων καταστάσεων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία και ακόμη και άνοια.

Διαβάστε επίσης: 

Καλοκαίρι και προβλήματα στα αυτιά – Τι να προσέξετε

Προστατέψτε και τα αυτιά σας από τον ήλιο!

Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου: 5 κανόνες για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής από το δυνατό θόρυβο

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Η σημασία του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας,τα ήθη και έθιμα του τόπου μας;

Πώς διαβάζουμε σωστά τα βιβλία στα παιδιά; – Από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο