Ζώα Προτεινόμενο

Γεννιούνται τα σκυλιά επιθετικά ή γίνονται; 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν πηγαίνετε με παιδιά σε ένα σπίτι με σκύλο

Κατερίνα Ράπτη κτηνίατρος juniorsclub

από την Κατερίνα Ράπτη, Κτηνίατρο DVM – MSc in Food Biotechnology

Πρόσφατα σημειώθηκαν κάποια περιστατικά επιθετικότητας από σκύλους σε ανθρώπους και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Τα γεγονότα αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουν δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι σκύλοι είναι πολύ επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Τα περιστατικά: Βίντεο – Μαρτυρίες που σοκάρουν: «Τα σκυλιά πέταγαν στον αέρα το 5χρονο, ήταν αφηνιασμένα» – Το παιδί δεν τα κατάφερε…

Επίθεση σκύλου σε 8χρονο παιδί στην Πτολεμαΐδα – Νέο περιστατικό!

Ο σκύλος του σπιτιού κατασπάραξε το μόλις 3 ημερών μωρό

Οι σκύλοι εκδηλώνουν επιθετικότητα για δύο λόγους, είτε νιώθουν να απειλούνται, είτε φοβούνται. Εκδηλώνοντας επιθετικότητα, έχουν σαν σκοπό κατ αρχήν να προειδοποιήσουν και κατά δεύτερον να φοβίσουν ή να τραυματίσουν αυτό που τα ίδια τα φοβίζει ή τους φαίνεται παράξενο ή ασυνήθιστο για την καθημερινότητά τους.

a-epithetiko-skyli-paidi-2-juniorsclub

Υπάρχουν συμπεριφορές στα σκυλιά που καταρχάς προειδοποιούν πριν επιτεθούν. Μπορεί να γρυλίσουν, να δείξουν τα δόντια τους ή να μείνουν ακίνητοι (παγώνουν). Εάν κάποιος ερμηνεύσει σωστά τις συμπεριφορές αυτές, μπορεί να καταλάβει ότι ο σκύλος ενοχλείται και να αποφύγει κάποιο ατύχημα.

Όλοι οι σκύλοι μπορεί να ενοχληθούν ανεξάρτητα από τη ράτσα τους, μπορεί να είναι από ένα σκυλί μικρής ράτσας όπως τα πεκινουά, τα τσιουάουα, μέχρι ένα μεγαλόσωμο σκύλο όπως λυκόσκυλο, πιτ μπουλ ή ροτβάιλερ. Όλα έχουν σκοπό χρησιμοποιώντας συμπεριφορές από ένα απλό γρύλισμα μέχρι ένα σοβαρό δάγκωμα να σταματήσουν την αιτία που τα ενοχλεί. Κάποιες ράτσες που έχουν ανεπτυγμένα τα ένστικτα της φύλαξης, ή είναι σκυλιά που κυνηγάνε, ή σκυλιά που προστατεύουν μπορεί να εκδηλώσουν πιο εύκολα επιθετικότητα από άλλα που οπωσδήποτε σχετίζεται με βιώματα που έχουν ζήσει μέχρι τώρα.

a-epithetiko-skyli-paidi-3-juniorsclub

Δε γεννιούνται τα σκυλιά επιθετικά, αλλά γίνονται μετά από κάποια αρνητική κατάσταση που έχουν βιώσει, έτσι ακριβώς όπως ένας άνθρωπος δε γεννιέται εγκληματίας, αλλά γίνεται στην πορεία της ζωής του. Αν κάποια νεαρά σκυλιά εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά, με τη σωστή εκπαίδευση και με θετικές εμπειρίες μεγαλώνοντας μπορούν να διορθώσουν τέτοιες συμπεριφορές και να μεγαλώσουν χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα.

Σκύλοι που έχουν δεχτεί βία από ανθρώπους ή από άλλα σκυλιά, είναι πιθανό να εκδηλώσουν επιθετικότητα αργότερα στη ζωή τους. Είναι πολύ σημαντική η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου, από κουτάβι να έχει έρθει σε επαφή με άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων και ιδιαίτερα παιδιά ώστε να μάθει οτι δεν απειλείται.

Συχνά τα σκυλιά δείχνουν επιθετικότητα για να προστατέψουν τα αντικείμενά τους, τον χώρο τους ή τα μέλη της οικογένειάς τους, κάποιος μπορεί να τα ενοχλήσει την ώρα που τρώνε και αυτά να νομίσουν ότι πηγαίνει να τους πάρει το φαγητό, ή να πειράξει τα κουτάβια μιας σκυλίτσας που έχει γεννήσει.  

a-epithetiko-skyli-paidi-5-juniorsclub

Εάν νιώσουν φόβο για κάτι από αυτά, θα επιτεθούν για να προστατευτούν. Συχνά όμως οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια που προηγούνται της επίθεσης και έτσι συνεχίζουν την ενοχλητική ως προς το σκύλο συμπεριφορά τους με αποτέλεσμα την αντίδραση του σκύλου λόγω άμυνας.

Για τους παραπάνω λόγους, επιθέσεις από σκύλους σε παιδιά ιδιαίτερα ως οκτώ χρονών δεν είναι σπάνιες. Τα παιδιά κινούνται στο χώρο με τρόπο διαφορετικό από αυτό που ο σκύλος έχει συνηθίσει.

Βλέπουν το σκύλο ως παιχνίδι και δε μπορούν να ξεχωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια όταν αυτός ενοχλείται.

Η φωνή τους έχει διαφορετική συχνότητα από των ενηλίκων και για όλους αυτούς τους λόγους,  η επίσκεψη παιδιών σε ένα σπίτι με σκύλο που δεν έχει συνηθίσει στην εικόνα αυτή, μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και αντίδραση.

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ 

Επίσκεψη σε άλλο σπίτι – Συμπεριφορά παιδιού 

1.Όταν πηγαίνουμε επίσκεψη σε ένα σπίτι με σκύλους και τα παιδιά είναι παρόντα, πρέπει πάντα να ρωτάμε τον ιδιοκτήτη εάν τα σκυλιά είναι φιλικά με τα παιδιά ή όχι, πριν τα αφήσουμε να πλησιάσουν υπό επίβλεψη σε ασφαλή χώρο, για να χαϊδέψουν το σκύλο.

2.Πρέπει να είναι σε στενή επίβλεψη από ενήλικα σε όλη τη διάρκεια της επαφής των παιδιών με το σκύλο και το καλύτερο είναι να υπάρχει ένας ενήλικας για κάθε παιδί και ένας ενήλικας ανά σκύλο.

a-epithetiko-skyli-paidi-4-juniorsclub

 3.Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι, και πως πρέπει να τον αφήσουμε στην ησυχία του όταν δείξει ότι ενοχλείται.

4.Δεν πρέπει να πλησιάζουν απότομα ή τρέχοντας το σκύλο, και να τον αφήνουν να κάνει αυτός το πρώτο βήμα να γλύψει χαιρετώντας ή να παίξει.

5.Εάν μια σκυλίτσα έχει γεννήσει, δεν πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να της πάρουμε τα μωράκια για να παίξουμε εκτός και αν το επιτρέψει η ίδια ή έχει απομακρυνθεί σε ασφαλές μέρος από τον ιδιοκτήτη.

6.Πρέπει επίσης να δείχνουμε προσοχή με τον τρόπο που θα πλησιάσουμε ένα σκύλο που τρώει ή αν προσπαθήσουμε να του πάρουμε κάποιο από τα παιχνίδια του γιατί μπορεί να νιώσει οτι απειλείται και να αντιδράσει με επιθετικότητα.

7.Δεν πλησιάζουμε επίσης ένα σκύλο δεμένο, δεν προσπαθούμε να χωρίσουμε δυο σκυλιά που τσακώνονται, δεν πετάμε αντικείμενα στο σκύλο γιατί θα το εκλάβει ως επίθεση, και δεν ενοχλούμε ποτέ ένα σκύλο που κοιμάται.

Σημάδια που μας δείχνουν τι αισθάνεται ο σκύλος 

Μαθαίνουμε να ξεχωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια για οποιοδήποτε σκύλο συναντούμε.

1.Ένας σκύλος τρομαγμένος έχει τα αυτιά προς τα πίσω, την ουρά στα σκέλια και το σώμα χαμηλωμένο.

2.Ένας σκύλος που είναι έτοιμος να επιτεθεί, έχει τα αυτιά προς τα πίσω, το σώμα σφιγμένο, το τρίχωμα όρθιο και την ουρά όρθια, μπορεί να γρυλίσει ή να σηκώσει τα χείλη αφήνοντας να αποκαλυφθούν τα δόντια του.

a-epithetiko-skyli-paidi-1-juniorsclub

Τέλος εάν είμαστε ιδιοκτήτες σκύλου που έχει εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά, πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να δεχτεί εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, ώστε να αμβλυνθεί αυτή η συμπεριφορά του, και πάντα τον έχουμε δεμένο, υπό επίβλεψη σε ασφαλή χώρο και ίσως και με φίμωτρο όταν δεχόμαστε επισκέψεις και ιδιαίτερα από μικρά παιδιά.

Γενικά προσπαθούμε ως ιδιοκτήτες σκύλων να τους δημιουργούμε θετικά ερεθίσματα και εμπειρίες και να κοινωνικοποιούμε από κουτάβια τα σκυλιά ώστε να μην φοβούνται να έρχονται σε επαφή με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων όπως παιδιά και ηλικιωμένοι.

Εάν ο άνθρωπος και ο σκύλος εκπαιδευτούν και οι δύο με στόχο να συμβιώνουν αρμονικά και μάθουν να σέβεται ο ένας τα όρια του άλλου τότε μόνο θα αναπτυχθεί μια υγιής και ασφαλής σχέση μεταξύ τους.

 

 

 

 

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο