Επιστημονικά Νέα

Η ανθρωπότητα θα δει σήμερα για πρώτη φορά πώς μοιάζει μια “μαύρη τρύπα” – Δείτε το βίντεο

Η ανακοίνωση των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου έξαψη όχι μόνο σε επιστήμονες και αστρονόμους αλλά και σε όλους όσους γοητεύονται από τα μυστήρια στο διάστημα. Γιατί σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) και σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου ανά τον κόσμο, πρόκειται να γίνουμε για πρώτη φορές μάρτυρες ενός τέτοιου συμπαντικού μυστηρίου που δεν έχουμε ξαναδεί. Το σασπένς έχει εν μέρει διαλυθεί, αφού ειδικοί και αναλυτές στο εξωτερικό δηλώνουν με βεβαιότητα ότι αυτό που θα δούμε, θα είναι για πρώτη φορά στα χρονικά της ανθρωπότητας τη φωτογραφική απεικόνιση μιας “μαύρης τρύπας”. Η υποψία αυτή και μόνο είναι αρκετή για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη προσμονή και να προκαλέσει φρενίτιδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινώσουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα Τετάρτη στην Ουάσιγκτον (στις 16:00 ώρα Ελλάδας όπως προαναφέραμε) από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα.

Παράλληλα, συνεντεύξεις τύπου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.

Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ -η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας- θα συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας και επιστήμονες, ενώ στη Χιλή θα συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Κι ενώ όλοι προεξοφλούν ότι θα δούμε την πρώτη φωτογραφική απεικόνιση μιας “μαύρης τρύπας”, ορισμένοι δεν αποκλείουν ότι μιλάμε κεντρική μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία! Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δει με τι μοιάζει μια “μαύρη τρύπα” πόσο μάλλον τι συμβαίνει μέσα σε αυτήν.

Αν ισχύουν και επαληθευτούν οι φήμες, πώς φτάσαμε σε αυτό το τεράστιο επίτευγμα; Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη.

Μπορεί έτσι να εξασφαλίσει τεράστια δυνατότητα μεγέθυνσης, προκειμένου να απεικονίσει την περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα και ιδιαίτερα το λεγόμενο «ορίζοντα γεγονότων», όπως ονομάζεται η «περίμετρος» πέρα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει ούτε το φως.

Σημειώνεται ότι το τηλεσκόπιο ΕΗΤ έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο μαύρες τρύπες, οι οποίες έχουν τους μεγαλύτερους «ορίζοντες γεγονότων», όπως φαίνονται από τη Γη: στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας (γνωστή και ως «Τοξότης Α*») και στην ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μ87. 

Αν θέλετε μια μικρή πρόγευση του τι μπορεί να δούμε σήμερα, δείτε το ακόλουθο βίντεο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο