Θέματα ψυχολογίας

Οι αρνητικές σκέψεις επιδεινώνουν το πόνο

Οι αρνητικές πεποιθήσεις που έχει κάποιος επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική του υγεία και να αυξάνουν τον βαθμό πόνου, που νιώθει.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, που εξέτασαν σχεδόν 200 άτομα, προκειμένου να δουν πώς οι πνευματικές τους πεποιθήσεις επηρέαζαν την υγεία τους.

Σύμφωνα με τον Brick Johnstone, νευροψυχολόγο και καθηγητής της ψυχολογίας της υγείας στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, «σε γενικές γραμμές, όσο πιο θρησκευόμενος ή πνευματικός άνθρωπος είναι κάποιος, τόσο πιο υγιής είναι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ο παραμικρός βαθμός αρνητισμού φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την υγεία των συμμετεχόντων».

Τι θα πει, όμως, «αρνητικές» πεποιθήσεις; Ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι άρρωστοι, επειδή έχουν κάνει κάτι κακό και ο Θεός τους τιμωρεί για αυτό.

Πόσοι είναι οι άνθρωποι αυτοί; Το νούμερο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι το 10% περίπου των ανθρώπων πιστεύουν ότι ο θεός δεν θα τους αγαπάει, αν δεν κάνουν το σωστό.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, που θα στοχεύουν στην αντιστροφή αυτών των αρνητικών πεποιθήσεων, αρκετοί άνθρωποι θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Πηγή: onmed.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο