Εγκυμοσύνη / Γέννα

Η χρήση κάνναβης από τις εγκύους αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένης ανάπτυξης του μωρού – Δείτε τι συμβαίνει στο έμβρυο

Μια νέα επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα κινδύνου στις έγκυες που καπνίζουν κάνναβη.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι έγκυες που καπνίζουν κάνναβη, έχουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας. Επίσης, τα έμβρυα στη μήτρα που εκτίθενται στην κάνναβη, είναι 77% πιθανότερο να γεννηθούν με βάρος κατώτερο του φυσιολογικού, ενώ είναι διπλάσια η πιθανότητα να χρειαστεί η εισαγωγή τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Υπάρχουν γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη δεν μπορούν να αντισταθούν και να κόψουν τις αμαρτίες από το παρελθόν. Γνωρίζουμε γυναίκες που πίνουν αλκοόλ, άλλες που καπνίζουν, αλλά διαπιστώνεται ότι εγκυμονούσες δε διστάζουν να καπνίσουν κάνναβη.  

Οι γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη τους δε σταματούν αυτή τη κακιά συνήθεια, κινδυνεύουν να γεννήσουν μωρό λιποβαρές, το οποίο θα πρέπει να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι, καθώς η κάνναβη και τα προερχόμενα από αυτήν ναρκωτικά (μαριχουάνα, χασίς, χασισέλαιο κ.α.) γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή διεθνώς, τόσο οι γιατροί, όσο και οι χρήστες, ιδίως οι γυναίκες, πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα για τους πιθανούς κινδύνους.

Τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες, η κάνναβη πραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη. Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών τη χρησιμοποιούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Εχίρι του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Οpen, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στις συνέπειες της κάνναβης στο μωρό, έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο