Κοινωνικό προφίλ Προτεινόμενο

Η δικηγόρος Δώρα Ασημακοπούλου απαντά σχετικά με το νόμο υιοθεσίας και αναδοχής

Έπειτα από τα θέματα περί υιοθεσίας που ανέδειξε το juniorsclub.gr προέκυψαν πολλά ερωτήματα για το τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία στο θέμα της υιοθεσίας και της αναδοχής. Η δικηγόρος μας απαντά στο ερώτημα σας. Επικοινωνήστε με τη δικηγόρο μας στο info@juniorsclub.gr ή Γούναρη 33 (3ος οροφος), Πάτρα 2610.272286 και 6930.788.837

dora.asimakopoulou

από τη δικηγόρο, Δώρα Ασημακοπούλου

Η υιοθεσία αναμφισβήτητα αποτελεί μία πράξη ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς προς ένα παιδί που οι συνθήκες το ανάγκασαν να μην έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει σε ένα υγιές περιβάλλον με τους βιολογικούς του γονείς.

Ωστόσο για να συντελεστεί, ολοκληρωθεί και τυπικά, απαιτείται πέρα από τη θέληση του υποψήφιου θετού γονέα και η έκδοση δικαστικής απόφασης που θα απαγγέλλει την υιοθεσία εφόσον συντρέχουν οι όροι του νόμου και αφού διαπιστωθεί από το δικαστήριο βάσει επισταμένης κοινωνικής έρευνας που πραγματοποιείται από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία, ότι η συγκεκριμένη υιοθεσία συμφέρει τον υιοθετούμενο.

adopte-1-juniorclub.gr

Ο νόμος προβλέπει ότι ο αυτός που υιοθετεί ανήλικο πρέπει να είναι ικανός για δικαιοπραξία, να έχει συμπληρώσει τα τριάντα χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα. Η υιοθεσία δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από ένα πρόσωπο, όχι από περισσότερους, εκτός αν είναι σύζυγοι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθεσία είναι τόσο η συναίνεση του υιοθετούντος και του συζύγου του αν πρόκειται για έγγαμο όσο και η συναίνεση των γονέων του υιοθετούμενου, πάντοτε αυτοπρόσωπα ενώπιον του δικαστηρίου.

Επίσης προβλέπεται και συναίνεση του ίδιου του υιοθετούμενου ανηλίκου στην περίπτωση που έχει συμπληρώσει του δωδέκατο έτος της ηλικίας του. Η υιοθεσία ανηλίκων τηρείται μυστική.

adopted-1-juniorsclub.gr

Βέβαια το θετό τέκνο έχει μετά την ενηλικίωσή του το δικαίωμα να πληροφορείται πλήρως από τους θετούς του γονείς και από κάθε αρμόδια υπηρεσία όλα τα στοιχεία αναφορικά με τους βιολογικούς του γονείς. Το θετό τέκνο παίρνει το επώνυμο του θετού γονέα και γενικά εξομοιώνεται νομικά σε όλα τα δικαιώματα με το βιολογικό τέκνο.

Αναδοχή:

Όσον αφορά τώρα την αναδοχή ανηλίκου, αυτή διαφέρει από την υιοθεσία κυρίως όσον αφορά την υποχρέωση των ανάδοχων γονέων που έχουν αναλάβει την φροντίδα ενός ανηλίκου, να διατηρούν και μάλιστα να διευκολύνουν τις σχέσεις του με τους φυσικούς του γονείς.  Οι έννομες σχέσεις μεταξύ του ανηλίκου και της φυσικής του οικογένειας παραμένουν αμετάβλητες και διατηρούν οι φυσικοί γονείς όλες τις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα που έχουν εκ του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος είτε θετός γονέας είτε ανάδοχος θα πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει, ώστε να μεγαλώσει ένα ευτυχισμένο παιδί και να εκλείψουν οι συχνές πλέον περιπτώσεις θετών γονέων που έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν πάσης φύσεως κακοποιήσεις των υιοθετημένων ανηλίκων τέκνων από τους θετούς γονείς τους.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλει κανείς – Είναι παιδιά που περιμένουν να υιοθετηθούν – Αποκλειστική συνέντευξη

Μετάβαση στο περιεχόμενο