Εφηβεία / 17+

Η εφηβεία έχει επεκταθεί μέχρι τα 24 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Πλέον δεν ενηλικιωνόμαστε πριν από την ηλικία των 24 ετών, καθώς τα τελευταία χρόνια καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, να πιάσουμε δουλειά, να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά, όπως υποστηρίζει μια ομάδα ειδικών από το Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης σε σχετικό άρθρο της στην επιθεώρηση Lancet Child & Adolescent Health.

Οι ίδιοι ερευνητές, μάλιστα, πιστεύουν ότι ήρθε η στιγμή να επεκταθεί μέχρι τα 24 χρόνια ο επίσημος ορισμός της εφηβείας – που μέχρι σήμερα την τοποθετεί μεταξύ των 10 και των 19 ετών.

Όπως προσθέτουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να ωριμάζει και μετά τα 20 χρόνια μας, ενώ οι φρονιμίτες μας δεν βγαίνουν πριν από τα 25 χρόνια μας.

Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατο σχόλιο της επικεφαλής ερευνήτριας Susan Sawyer, «οι ηλικίες των 10-24 ετών σήμερα ταιριάζουν περισσότερο στην ανάπτυξη ενός εφήβου».

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι ακαδημαϊκοί θεωρούν πως το γεγονός ότι πολλοί νέοι σήμερα αργούν να παντρευτούν ή να τελειώσουν τις σπουδές τους δεν σημαίνει πως δεν είναι πλήρως λειτουργικοί ενήλικες.

Όπως σχολίασε, για παράδειγμα, η Dr Jan Macvarish, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, «το γεγονός ότι κάποιος αφιερώνει τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής του στην εκπαίδευση ή στην αναζήτηση καριέρας δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να τον αντιμετωπίζουμε σαν παιδί. Η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να τρέφει τις υψηλότερες δυνατές προσδοκίες από την επόμενη γενιά».

Ακόμα και η ίδια η Dr Sawyer αναγνώρισε πάντως ότι η πρότασή τους κρύβει αδυναμίες. «Μια τέτοια άποψη ενέχει τον κίνδυνο να στερήσουμε τους νέους από το δικαίωμα της ψήφου και της πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνία», παραδέχτηκε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο