Επιστημονικά Νέα

Η Ελλάδα αποκτά μικροδορυφόρους παρατήρησης της Γης

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων

Ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφόρων για την παρατήρηση της Γης, προκήρυξε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο διεξάγει τον διαγωνισμό με στόχο την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της χώρας στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, κάνοντας πράξη το εθνικό πρόγραμμα μικρών δορυφόρων. Για αυτό τον λόγο προκηρύχθηκε ανοιχτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφόρων για την παρατήρηση της Γης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα είναι ανοιχτός μέχρι και τις 5 Μαρτίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου για τους μικροδορυφόρους, θα παρέχονται δεδομένα και υπηρεσίες σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και Ναυτιλίας. Τα δεδομένα και τα προϊόντα που θα συλλέγονται, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντοςκαταγραφή των διαχρονικών μεταβολών αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, το έργο αυτό, που θα υλοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), είναι υψίστης σημασίας. Παράλληλα στόχος του είναι και η αφομοίωση της τεχνογνωσίας από την εγχώρια αγορά, ώστε να αναπτυχθεί ένα διαστημικό οικοσύστημα, ικανό να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής. Τέλος σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί μέρος του προγράμματος μικροδορυφόρων συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή

Έναρξη δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων Αστρονομίας για μαθητές Δημοτικού

https://www.juniorsclub.gr/proetoimasia-fakeloy-aitisis-gia-to-diagonismo-dioikiton-nosokomeion-y-pe/

Μετάβαση στο περιεχόμενο