Μωρό

Η κληρονομικότητα καθορίζει τη μελλοντική υγεία του παιδιού;

Ερωτήσεις που συχνά θα έχετε ακούσει από τον γιατρό σας σχετικά με την υγεία ολοκληρης της οικογενειας σε διάφορες παραλλαγές τους, βοηθούν τον ειδικό να διαπιστώσει χαρακτηριστηκά υγείας για το παιδί.
 
Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της υγείας, καθώς μπορεί να σας κάνει πιο προσεκτικούς στα λεγόμενα «κληρονομικά νοσήματα» και βοηθάει στην πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων.
 
Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό είναι, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, ένα απλό, ανέξοδο και πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για την εκτίμηση πιθανών κινδύνων και την πρωτοβάθμια πρόληψη των ασθενειών των παιδιών.
 
Τα μέλη μιας οικογένειας μοιράζονται τα ίδια γονίδια, το ίδιο περιβάλλον και τις ίδιους τρόπους συμπεριφοράς. Λόγω αυτών των παραγόντων, συχνά έχουν τα ίδια προβλήματα υγείας. Οι περισσότερες διαταραχές έχουν γενετικό στοιχείο που δεν ακολουθεί τους κλασικούς νόμους του Μέντελ. Γι’ αυτό ο γιατρός θα έχει τις πληροφορίες ώστε να χρησιμοποιήσει άλλα διαγνωστικά κλειδιά και να αναζητήσει πιθανές γενετικές επιρροές.
 
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια ή καρκίνο, επειδή έχει στενούς συγγενείς με μία ή περισσότερες από αυτές τις ασθένειες.


Μετάβαση στο περιεχόμενο