Απόψεις

Οι Πανελλήνιες τέλειωσαν, η ζωή όμως συνεχίζεται. Και είναι όμορφη

antonislappasjuniorsclubsuntaktis

Από τον Αντώνη Λάππα

Πώς όμως μια μέρα μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά πράγματα για τόσους πολλούς ανθρώπους!

Η Τετάρτη που ξημέρωσε δεν ήταν ίδια για όλους…

Για τον εργαζόμενο ενός ιδιωτικού γραφείου ήταν μια απλή Τετάρτη. Όπως και αύριο θα είναι μια απλή Πέμπτη. Για μια γυναίκα που μόλις γέννησε δεν ήταν μια «ημέρα» ήταν όλος ο «κόσμος», ενώ για τον απρόσεκτο οδηγό που παραλίγο να ριψοκινδυνέψει ήταν «ένα δευτερόλεπτο». Όσο για τον χαλαρό τουρίστα που κοιτάζει τα ντόπια προϊόντα στο γωνιακό μαγαζί όλες οι μέρες είναι ίδιες. Ίσως να μη θυμάται καν τι ημέρα έχουμε. Τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει τις διακοπές του.

Για τους μαθητές που όμως έδωσαν φέτος πανελλήνιες η Τετάρτη 24 Αυγούστου 2015 ήταν σημαντικά αγωνιώδης και νευρωτικά αγχωτική. Μόνοι ή με παρέα, είχαν στηθεί πάνω από μια οθόνη περιμένοντας να δουν πού πέρασαν. Βλέπεις… βγήκαν οι βάσεις σήμερα.

Κάποιοι πέρασαν εκεί που ήθελαν σχηματίζοντας ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Ήταν όμως και αυτοί που δεν τα κατάφεραν. Ε και;

exetasis.juniorsclub.gr

Κάποιοι δεν τα κατάφεραν, ενώ κάποιοι απλά δεν ήθελαν να τα καταφέρουν. Γεγονός που σηκώνει αμφισβητήσεις, δεν περνά απαρατήρητο ή ακόμα χειρότερα αντιμετωπίζεται ψιθυριστά, από το ένα αυτί στο άλλο, κρυμμένο πίσω από ένα ψεύτικο χαμογελαστό «Δεν πειράζει»!

Και το ερώτημα τίθεται εδώ. Γιατί να αφήνουμε σε ορισμένους «μη επιτυχόντες» να σχηματίζεται ένα μεγάλο ΔΕΝ στο πρόσωπο τους και γιατί να το επιτρέπουν οι ίδιοι; Η ζωή σίγουρα βρίσκεται πέρα από κάποια χαρτιά εξετάσεων, πρόσκαιρες μικρές επιτυχίες και τοπικά πηγαδάκια κουτσομπολιού ή επαίνου. Η ζωή είναι εκεί έξω. Και σε περιμένει.

failure.juniorsclub.grΜπορείς να σπουδάσεις ό,τι θες –ευκαιρίες και δομές για τέτοια περιστατικά υπάρχουν κι είναι αμέτρητα. Το θέμα είναι τι θες εσύ!

Αν το κάνεις από άποψη συμβιβασμού, κοινωνικού προφίλ και κενόδοξης φαινομενικής επιτυχίας, μην το κάνεις. Γίνε αυτό που θέλεις πραγματικά . Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα να μπεις στο Πανεπιστήμιο για να ικανοποιήσεις τον περίγυρό σου. Σε κάνει ευτυχισμένο να γίνεις μπαρίστας; Γίνε! Και το σίγουρο είναι ότι θα είσαι ο καλύτερος στο είδος σου, διότι πολύ απλά θα είσαι ευτυχισμένος!

Η ζωή τελικά είναι σύνθετή ή πολύ απλή; Τι προτιμάς; Συμβατικές δουλειές που πάνε γάντι με συμβατικά κοινωνικά σύνολα ή κάτι πού ΟΝΤΩΣ σε κάνει ευτυχισμένο και σου ανοίγει διαύλους δημιουργίας και αυτοβελτίωσης;  Η ζωή σου ξεκινά τώρα. Οι σελίδες είναι λευκές και τώρα ρίχνεις το μελάνι. Εσύ διαλέγεις τι βιβλίο θα φτιάξεις. Η αληθινή επιτυχία δε βρίσκεται σε λευκά, απρόσωπα χαρτιά εξετάσεων. Μην τα αφήσεις να σε στιγματίσουν ή να καθορίσουν την ταυτότητά σου.

giphy

Σε κάποια χρόνια από τώρα θα θυμάσαι εκείνη την “Τετάρτη που δεν πέρασα” και θα γελάς.

Τελικά, ίσως οι πανελλήνιες να είναι ένα ψαγμένο τρικ, ένα ψυχολογικό τεστ που δε σε προσδιορίζει επαγγελματικά αλλά δοκιμάζει τις αντοχές σου, εσένα τον ίδιο και την οπτική σου απέναντι στην ίδια τη ζωή. Εσύ θα το περάσεις;

giphy (1)

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο