Οικολογικά Νέα

Ημέρα της Γης – Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης! Τι πρέπει να ξέρουμε;

22 Απριλίου και η φύση έχει γενέθλια, καθώς σήμερα καθιερώθηκαν πριν κάποια χρόνια, η Ημέρα της Γης από το 1970 και η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης από το 2009! Αυτή τη χρονιά και συγκεκριμένα αυτή την περίοδο, με την πανδημία να εξαπλώνεται σε όλη τη γη ως θεριστής ανθρώπινων ζωών, επιβεβαιώνεται ότι η φύση είναι παρούσα καθώς είναι γνωστό πλέον ότι ο COVID-19 προήλθε από τη νυχτερίδα. 

Αν ο άνθρωπος όπου είναι μέρος της φύσης δε σέβεται τη Μάνα Γη, τότε η φύση μεριμνά! 

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Ενώ η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/63/278) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις είσης, στις 22 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας της Μάνας Γης, ανήκε στον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και υποστηρίχθηκε αρχικά από 50 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού. Η απόφαση αναγνωρίζει ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη».

International_Mother_Earth_Day

Αγαλμα της Μάνας Γης στη Γερμανία

Πολλά χρόνια πρίν καθιερώθηκε η η Ημέρα της Γης, το 1970 στις ΗΠΑ, όπου ήταν Αμερικανικής εμπνεύσεως, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο