Θέματα υγείας

Υπέρβαρο παιδί. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Νομίζω ότι το παιδί μου μπορεί να είναι υπέρβαρο. Πώς μπορώ να ξέρω αν όντως έχει πρόβλημα;

Έχετε δίκιο να ανησυχείτε: το επιπλέον βάρος μπορεί να βάλει το παιδί σας σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή νόσο και διαβήτη στο παρόν και στο μέλλον. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε εάν το βάρος του παιδιού σας είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να ξεκινήσετε να αντιμετωπίζετε άμεσα.

Πώς μπορεί ο γιατρός να καθορίσει αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο;

Ο γιατρός του παιδιού σας θα μετρήσει το ύψος και το βάρος του σε ένα διάγραμμα ανάπτυξης. Οι γιατροί σήμερα χρησιμοποιούν μια νέα σειρά από διαγράμματα ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη τον δείκτης μάζας σώματος του παιδιού, ο οποίος δείχνει εάν το ύψος και το βάρος του είναι ανάλογα. Ο δείκτης μάζας σώματος(ΔΜΣ) είναι ένας καλός δείκτης του κατά πόσο το παιδί σας μεταφέρει πάρα πολύ λίπος σώματος από μια μέτρηση βάρους και μόνο. Ενώ ο ΔΜΣ ενός ενήλικα είναι μια ευθεία, ο ΔΜΣ των παιδιών ανάλογα με το φύλο και την ηλικία έχει διακυμάνσεις. Εκτός από το ύψος και το βάρος του παιδιού σας, ο γιατρός θα εξετάσει και άλλους παράγοντες όπως το πόσο ζυγίζετε εσείς, για πόσο χρονικό διάστημα είναι το παιδί σε αυτά τα κιλά και τη γενική υγεία του.

Εάν το παιδί μου κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρο, τι μπορώ να κάνω γι ‘αυτό;

Οι γιατροί δεν συστήνουν συνήθως περιοριστικές δίαιτες ή προγράμματα απώλειας βάρους για τα παιδιά, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, μια περιοριστική δίαιτα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών και παρεμβαίνει στην ανάπτυξη και την εξέλιξή τους αν δεν παρακολουθούνται προσεκτικά. Αντ ‘αυτού, ο γιατρός του παιδιού σας είναι πολύ πιθανό να θέλει να συνεργαστεί με το παιδί σας να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες του και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

Ρωτήστε το γιατρό σας για το τι προτείνει σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μπορεί να σας προτείνει να ακολουθήσετε μια διατροφή, η οποία θα περιέχει τρεις μερίδες λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων κάθε μέρα, εκτός από τις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, του γάλακτος και του κρέατος. Φυσικά, θα θελήσετε να περιορίσετε τα γλυκά και άλλα υψηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα.

ypervara

Ο γιατρός μπορεί, επίσης,να σας συστήσει να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για το παιδί σας. Λάβετε υπόψη ότι αν όλη η οικογένεια τρώει υγιεινά και ασκείται, για το παιδί σας θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει το ίδιο. Βοηθήστε το παιδί σας να μείνει μακριά από αυτές τις κακές συνήθειες, που μπορούν να το οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού του βάρους: Χωρίς επίβλεψη τσιμπολόγημα.

Περιορισμός ή εξάλειψη των επιλογών, όπως τα τσιπς και τα μπισκότα και αντικατάστασή τους με υγιεινές επιλογές όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πουτίγκες, γιαούρτια και τυριά. Μάθετε το παιδί να μην τρώει από λαιμαργία αλλά επειδή πεινάει. Δεν θα πρέπει να συνδέσει πράγματα που του αρέσουν να κάνει με το φαί, όπως το να βλέπει τηλεόραση. Προσπαθήστε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να πίνει χυμούς και άλλα αναψυκτικά. Καλό θα ήταν να μην τους αγοράζετε για το σπίτι, ώστε να μην μπαίνει σε πειρασμό. Φτιάξτε στο παιδί σας σνακ για να τα παίρνει μαζί του όταν είναι εκτός σπιτιού για πολλές ώρες. Έτσι δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιο fast-food για να φάει.

Μην αφήνετε το παιδί σας να περνάει πάρα πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Τα παιδιά μπορούν να παρασυρθούν από τηλεοπτικές διαφημίσεις που τα ενθαρρύνουν να καταναλώνουν υψηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα. Για να ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με τη σωματική άσκηση, κρατήστε την τηλεόραση έξω από κρεβατοκάμαρά του.

fatkid13

Πρόσπαθήστε να το αποθαρρύνετε από το να τρώει πολύ μεγάλες ποσότητες στα γεύματά του. Αντί να γκρίνια ή να γελοιοποιείτε το παιδί σας για το βάρος του, πράγμα που είναι πιθανό να το κάνει να γίνει μνησίκακο και επαναστατικό, δώστε του την ευκαιρία να επιλέγει υγιεινές τροφές και δραστηριότητες και επαινέστε το όταν δείξει βελτίωση. Και μην ξεχνάτε να του δίνετε το καλό παράδειγμα. Μην βάζετε το παιδί σας να ζυγίζεται συνέχεια, γιατί θα του προκαλέσετε αγχος και ίσως αντιδράσει με άρνηση ως προς το να βελτιώσει το σωματικό του βάρος.

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου να γίνει πιο ενεργό;

Η άσκηση είναι ένα βασικό στοιχείο της συντήρησης του βάρους. Αντί να κάθεται το απίδι στον καναπέ, ενθαρρύνετε το να έρθει μαζί σας για μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Επίσης προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την άσκηση στην καθημερινότητα τη δική σας και του παιδιού χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί του ασανσέρ και κάνοντας μικρές αποστάσει με τα πόδια έναντι του αυτοκινήτου.

Τι γίνεται αν το παιδί σας παραμένει υπέρβαρο καθώς μεγαλώνει;

Μπορείτε να βοηθήσετε να βελτιωθεί το μέλλον του παιδιού σας, δείχνοντάς του πώς να τρώει καλύτερα και να γίνει πιο ενεργό. Αυτό θα ενισχύσει τις πιθανότητές να μην έχει προβλημα όταν μεγαλώσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο