Επιστημονικά Νέα

Κλιματική αλλαγή: Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των παιδιών σήμερα

Η κλιματική αλλαγή θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ισχυρίζεται η Susan E. Pacheco, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, σε άρθρο της στο Journal of Clinical Investigation. Το άρθρο έρχεται ως προσθήκη στην εκτενή αρθρογραφία της καθηγήτριας και συνεργατών της σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου.

Το άρθρο στηρίζεται σε μια έρευνα που δημοσίευσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία υπογραμμίζει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι θα βιώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους από την αλλαγή του κλίματος, όπως η αύξηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας εξαιτίας καυσαερίων και πυρκαγιών, η αύξηση ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, καθώς και ο υποσιτισμός λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα.

Η εμπειρία έχει δείξει πως τέτοιες καταστάσεις συνοδεύονται από ψυχολογικά τραύματα και προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς. Η Δρ. Pacheco έγραψε ότι μετά τον τυφώνα Maria το 2017, πολλοί ενήλικες στο Πουέρτο Ρίκο βίωσαν μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος ζώντας επί εβδομάδες ή και μήνες χωρίς πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως το καθαρό νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και η βασική ιατρική περίθαλψη.

Οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία από την κλιματική κρίση μπορούν να εμφανιστούν από το εμβρυικό ήδη στάδιο λόγω άγχους της μητέρας, κακής διατροφής, έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και σε ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος. Μελέτες σε γυναίκες που βίωσαν ακραία φαινόμενα πλημμυρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έδειξαν αυξημένα περιστατικά πρόωρων γεννήσεων και λιποβαρών βρεφών. Σύμφωνα με την ειδικό, οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται στην κλιματική αλλαγή βιώνουν άγχος, εμφανίζουν αναπνευστικές νόσους, δεν τρέφονται υγιεινά, κινδυνεύουν από λοιμώξεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και τη φτώχεια.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σε παιδιά αύξηση ασθενειών που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας όπως το άσθμα, η νόσος του Lyme, καθώς και αύξηση των συγγενών καρδιοπαθειών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο