Μωρό Προτεινόμενο

Μαρία Κιούρτη: Το μητρικό γάλα είναι μοναδικός θησαυρός που προσφέρεται δωρεάν!!!

Επικοινωνήστε με την κα Κιούρτη μέσω info@juniorsclub.gr και newsletter

Maria Kiourtiαπό την Μαρία Κιούρτη Μαία, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Μητρικού Θηλασμού-Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας

Θησαυρός ανεκτίμητης αξίας, είναι απλά η τέλεια διατροφή για το μωρό σας! Η πολυποίκιλη σύστασή του ευθύνεται για την υγεία του μωρού σας και τη βάση μιας υγιούς κοινωνίας.

Ποια είναι η σύσταση του μητρικού γάλακτος; 

Το 87% του μητρικού γάλακτος είναι νερό και όλα τα υπόλοιπα συστατικά του βρίσκονται μέσα σε αυτό. Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος είναι τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Άλλα συστατικά του γάλακτος, μη θρεπτικά είναι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Το μητρικό γάλα είναι ισοτονικό ως προς το πλάσμα και έτσι τα συστατικά του είναι έτοιμα να διασχίσουν τη μεμβράνη της θηλαίας άλω είτε με διάχυση είτε με μεταφορά. Το ασβέστιο, η γλυκόζη, το μαγνήσιο τα αμινοξέα και το νάτριο διασχίζουν την μεμβράνη με ενεργητική μεταφορά ενώ το νερό, οι ηλεκτρολύτες και τα υδατοδιαλυτά συστατικά συστατικά κινούνται μέσω της διάχυσης.

breastfeeding-1-juniorsclub.gr

Οφέλη μητρικού γάλακτος ως προς τη σύσταση 

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι τέτοια ώστε να ανταποκρίνεται ακριβώς στις απαιτήσεις και ανάγκες του βρέφους. Περιέχει ένζυμα, ορμόνες, ανοσοσφαιρίνες, χοληστερόλη, λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, λακτόζη, ζωντανά λευκοκύτταρα, συστατικά τα οποία απουσιάζουν από κάθε είδους τεχνητό γάλα. Επιπρόσθετα, όλα τα συστατικά του μητρικού γάλακτος βρίσκονται στην κατάλληλη αναλογία έτσι ώστε να είναι εύπεπτα και να απορροφώνται αποτελεσματικότερα από το βρέφος.

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος μεταβάλλεται όσο το μωρό σας μεγαλώνει έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλες τις φάσεις της βρεφικής του ηλικίας. Η πρώτη και βασική διαφορά του μητρικού γάλακτος σε σχέση με τα άλλα γάλατα είναι ότι είναι πάντα διαθέσιμο από το μαστό της μητέρας. Εκκρίνεται από το στήθος στην κατάλληλη θερμοκρασία και είναι πάντα αποστειρωμένο. Τα άλλου είδους γάλατα, δεν είναι πάντα διαθέσιμα και χρειάζεται να βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία για να καταναλωθούν από το βρέφος.

breastfeeding-4-juniorsclub.gr

Επίσης, δεν είναι αποστειρωμένα. Όσο καλές συνθήκες και να πραγματοποιούνται κατά την παρασκευή, την προετοιμασία και την αποστείρωση τους, η επαφή με τα μπουκάλια, όσο καλά και να αποστειρώθηκαν αυτά, δημιουργεί κάποιους μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολύνσεων στο βρέφος.

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος δε παρουσιάζει διαφορές σε γυναίκες διαφορετικής φυλετικής προέλευσης ή σε γυναίκες με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Παρουσιάζει όμως αλλαγές στη σύστασή του ανάλογα με την ηλικία του μωρού αλλά και την ώρα της ημέρας που παράγεται.

breastfeeding-3-juniorsclub.gr

Μεταβολές της σύστασης μητρικού γάλακτος 

Στο πλαίσιο της γαλακτογένεσης το μητρικό γάλα διακρίνεται στο πύαρ που παράγεται από τη 1η εως τη 4η ημέρα το μεταβατικό γάλαπου παράγεται από τη 4η εως την 14η ημέρακαι το ώριμο γάλα μετά τη 14η ημέρα θηλασμού

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο