Θέματα υγείας

Με λουκέτο απειλείται το μοναδικό στην Ελλάδα ακτινοθεραπευτήριο για παιδιά με καρκίνο

Το θεραπευτήριο το οποίο στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, εκπέμπει σήμα κινδύνου

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδα , αιτία, και σε αυτήν τη περίπτωση, η «απογύμνωση» του ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό και το πάγωμα διαρκείας των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας.

Η μοναδική μόνιμη γιατρός που είχε μείνει στο τμήμα υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα.

Ετσι, ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή η στελέχωση του τμήματος με ακτινοθεραπευτές γίνεται από μη μόνιμους γιατρούς: έναν επικουρικό και έναν με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σύμβαση δε ενός εξ αυτών λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα, το τμήμα λειτουργεί με ειδική άδεια από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, την οποία πρέπει να αναλάβει μόνιμος γιατρός ΕΣΥ του τμήματος.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Φλόγας – Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, Μαρία Τρυφωνίδη, «είναι πολύ εξειδικευμένος χώρος και απαιτεί ειδική πολύμηνη εκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου ένας ακτινοθεραπευτής να μπορεί να αναλάβει παιδιά. Μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει φθορά σε υγιείς ιστούς. Και αν στους ενήλικους οι ιστοί αναπληρώνονται, δεν ισχύει το ίδιο στα παιδιά».

Κάθε παιδί με νεοπλασματική ασθένεια που κρίνεται ότι πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία θα χρειαστεί από 20 έως 40 ακτινοβολίες. Αυτήν τη στιγμή, στο τμήμα κάνουν θεραπεία περίπου 14 παιδιά. Σύμφωνα με την κ. Τρυφωνίδου, με τα σημερινά δεδομένα είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του τμήματος. Και όπως αναφέρει με πικρία: «Είναι ένα τμήμα με εξαιρετικό εξοπλισμό. Ενα έξυπνο κράτος θα τον λειτουργούσε πρωί-απόγευμα».

Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του τμήματος, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει κάνει αποδεκτή ακόμα την παραίτηση της γιατρού, η οποία συνεχίζει να κατέχει την άδεια από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Μαριόγκα Φραγκάκη, η παραίτηση της επιμελήτριας που εργαζόταν στο τμήμα δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή. Αυτό θα συμβεί αμέσως μετά την πρόσληψη μόνιμου γιατρού που αναμένεται αυτές τις ημέρες, ο οποίος, ωστόσο, όπως παραδέχεται η κ. Φραγκάκη, δεν έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση στην ακτινοθεραπεία παίδων. Πάντως, η κ. Φραγκάκη τονίζει ότι η πρόσληψη του γιατρού είναι υπό δημοσίευση, ενώ αμέσως μόλις μείνει κενή η θέση τής υπό παραίτηση επιμελήτριας γιατρού, θα προκηρυχθεί, με στόχο να τη λάβει, ειδικός γιατρός με εξειδίκευση στη θεραπεία παιδιών.

Αυτό είναι το τελευταίο χρονικά επεισόδιο στη «δύσκολη» ιστορία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του Αγλαΐα Κυριακού. Οπως αναφέρει η κ. Τρυφωνίδη, ο χώρος για τη στέγαση ενός ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά ολοκληρώθηκε το 2000, ωστόσο δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη για τον εξοπλισμό. Το 2005, με πιέσεις της Φλόγας, εντάχθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού στο 3ο Ευρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης.

Από το 2005 έως το 2008 προκηρύσσονταν και ξαναπροκηρύσσονταν διαγωνισμοί, οι οποίοι «κολλούσαν» στις προσφυγές-ενστάσεις των εταιρειών. Τέλη Δεκεμβρίου 2008 ανακοινώθηκε η απόφαση του ΟΠΑΠ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού. Τον Δεκέμβριο του 2009 παραδόθηκε ο εξοπλισμός, ανακαινίσθηκε ο χώρος και τον Ιανουάριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου, με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό -από μεταφορές από άλλα τμήματα- και με την υπόσχεση ότι θα γίνονταν προσλήψεις…

Μετάβαση στο περιεχόμενο