Ενημέρωση

Μπορείς να λύσεις τον γρίφο; Τέσσερις άνθρωποι, πρέπει να διασχίσουν τη γέφυρα γρήγορα γιατί…

Ανεβαίνοντας σε ένα εργαστήριο σε ένα απομακρυσμένο βουνό, ίσως δεν είναι μια από τις καλύτερες ιδέες. Πατώντας το λάθος κουμπί, μπορεί να ελευθερώσετε… ζόμπι τα οποία δεν παίρνουν μόνο εσάς στο… κατόπι, αλλά και τρία ακόμα άτομα: μαζί σας είναι ο ηλικιωμένος επιστήμονας, η νεαρή βοηθός του και ο επιστάτης.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος διαφυγής, να διασχίσετε τη γέφυρα- και όχι, δε μπορείτε να κολυμπήσετε ή να πηδήξετε με σχοινί. Εσείς μπορείτε να την περάσετε σε ένα λεπτό, η βοηθός σε δυο λεπτά, ο επιστάτης σε 5 λεπτά και ο επιστήμονας, ως γηραιότερος, σε 10 λεπτά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επιστήμονα, τα ζόμπι θα σας προλάβουν σε 17 λεπτά. Οπότε πόσος χρόνος απαιτείται για να περάσετε όλοι με ασφάλεια απέναντι ώστε να κόψετε τα σχοινιά της γέφυρας και να σωθείτε από τα ζόμπι;

Η γέφυρα αντέχει, τη φορά, μόνο δυο άτομα. Και το χειρότερο, το σκοτάδι είναι τόσο πυκνό που χρειάζεστε και τη μοναδική λάμπα μαζί σας. Βρήκατε τη λύση;

Λοιπόν, αρχικά περνάνε οι δυο νεότεροι, έχοντας μαζί τους τη λάμπα: απαιτούνται δυο λεπτά. Ακολούθως επιστρέφει ο ένας πίσω, ο πιο γρήγορος, με τη λάμπα και τη δίνει στον επιστάτη και τον επιστήμονα οι οποίοι περνούν τη γέφυρα. Απομένουν τέσσερα λεπτά. Τώρα ο πιο γρήγορος έχει μείνει πίσω, δε μπορεί όμως να επιστρέψει χωρίς τη λάμπα. Οπότε γυρίζει η βοηθός με τη λάμπα, διασχίζει τη γέφυρα και παίρνει μαζί της τον άντρα. Τελικά, μέσα σε δυο λεπτά καταφέρνουν και βρίσκονται στην άλλη πλευρά της γέφυρας ασφαλείς!

Το γρίφο, δημιούργησε η ομάδα της Ted-Ed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο