Θέματα ψυχολογίας

Οι 2 λέξεις που χρησιμοποιούν τα άτομα με υψηλό EQ για να χτίζουν ισχυρές σχέσεις!

Μερικές φορές, είναι προτιμότερο να μην πεις τίποτα, από το να πεις το λάθος πράγμα – επειδή ναι, υπάρχουν σωστά και λάθος πράγματα που λέμε. Τα άτομα με υψηλό EQ το γνωρίζουν καλά, και χρησιμοποιούν μία φράση που τους βοηθά να χτίσουν πιο δυνατές σχέσεις με τους άλλους.

Ποια φράση είναι αυτή; “Δεν ξέρω”.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Με δύο μόνο λέξεις, δείχνουν πόσο ικανοί είναι να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων, να τα καταλαβαίνουν και να συμπεριφέρονται ανάλογα. Αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι έχουν ενσυναίσθηση.

Έστω ότι κάποιος μας λέει κάτι αγενές ή κάτι που μας ενοχλεί. Αν απλώς πούμε στον εαυτό μας ότι αυτό το άτομο απλώς “δεν ξέρει”, όλα είναι καλύτερα. Κι όχι, δεν θα το υποτιμήσουμε, ούτε θα προσποιηθούμε ότι όλα είναι καλά, όμως θα αναγνωρίσουμε πως, πράγματι, δεν έχει ιδέα πώς είναι η δική μας πλευρά, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να τη βιώσει. Έτσι, παύουμε να παίρνουμε προσωπικά τα πράγματα.

Τώρα, όταν έρχεται η δική μας σειρά να παραδεχθούμε ότι δεν γνωρίζουμε κάτι, χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι, δυστυχώς, δεν γίνεται να ξέρουμε τα πάντα. Για παράδειγμα, όταν ένας συνεργάτης μας έχει κακή διάθεση, αντί να μπούμε μόνοι μας στο κέντρο της κατάστασης και να θεωρήσουμε ότι κάτι κάναμε που ενόχλησε, ας σκεφτούμε πόσα πράγματα δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε πώς είναι τα πράγματα στο σπίτι, δεν ξέρουμε γιατί δεν έχουν υπομονή – είναι πολλοί οι παράγοντες και δεν είναι δική μας δουλειά να τους αναλύσουμε.

Αντί να κρίνουμε τους άλλους, λοιπόν, κι αντί να περιμένουμε να μας καταλάβουν και να μας συμπεριφερθούν όπως θα μας άρεσε, ας αποδεχτούμε ότι “δεν ξέρουμε”, ακριβώς όπως εκείνοι δεν ξέρουν για εμάς. Όπως εμείς σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούν να μπουν στη θέση μας και να δουν τη ζωή μέσα από τα δικά μας μάτια, έτσι κι εκείνοι. Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα γίνουν ευκολότερα.

 

πηγή

11 καθημερινές συνήθειες που φτιάχνουν τη διάθεση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο