Επικαιρότητα Παιδί Παιδί και Ασφάλεια

Ουαλία: Απαγορεύτηκε με νόμο οι γονείς να χαστουκίζουν τα παιδιά

Είναι αλήθεια, πως αρκετά συχνά τα παιδιά φτάνουν τους γονείς στα άκρα! Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που να μην μπορούν να ελέγξουν καθόλου τον εαυτό τους. Και εκείνο είναι το σημείο – καμπή, καθώς αρκετοί παραφέρονται και φτάνουν στη δυσάρεστη θέση να χαστουκίζουν τα παιδιά τους.

Η βιαιοπραγία σε βάρος των παιδιών είναι κατακριτέα και σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην μετέπειτα ζωή τους. Πολλοί, όμως, ισχυρίζονται ότι ένα απλό χαστούκι δεν θα κάνει τίποτα κακό στα παιδιά.

Η Ουαλία απαγορεύει με νόμο στους γονείς να χαστουκίζουν τα παιδιά

Το κοινοβούλιο της Ουαλίας ενέκρινε την απαγόρευση του χαστουκιού από γονείς σε παιδιά και ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2022. Οι υπέρμαχοι αυτής της αλλαγής μιλούν για ιστορική μέρα και για μια απόφαση που θα εμποδίζει πλέον τους γονείς να χρησιμοποιούν σωματική βία ως τιμωρία. Όμως άλλοι αντιδρούν, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους.

Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος που η Ουαλία έκανε αυτό το βήμα και για μια ακόμη φορά βάζει τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει χώρος για τη σωματική τιμωρία στη σύγχρονη κοινωνία». Οι αντιδράσεις Οι Εργατικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν το νομοσχέδιο, ενώ οι Συντηρητικοί το καταψήφισαν.  Με αυτό το νόμο καταργείται η υπεράσπιση της «λογικής τιμωρίας» που ίσχυε από τη βικτωριανή εποχή σε Αγγλία και Ουαλία

Αντιδράσεις για την απαγόρευση του χαστουκιού

«Η απαγόρευση του χαστουκιού είναι απλά κακή πολιτική. Θα έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητική παρέμβαση σε καλές οικογένειες, θα αυξήσει την πίεση στις ήδη προβληματικές κοινωνικές υπηρεσίες και δεν θα βοηθήσει σε τίποτα τα παιδιά που πραγματικά κινδυνεύουν με κακοποίηση», είπε από την πλευρά της η Άσλεϊ Φρόλεϊ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι.

«Είναι δύσκολη δουλειά να είσαι γονιός. Θέλουμε οι γονείς να διατηρούν το δικαίωμα να αναθρέψουν τα παιδιά τους όπως επιθυμούν, αλλά θέλουμε να δώσουμε τις παραμέτρους», λέει από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Τζούλι Μόργκαν, υπεραμυνόμενη της νομοθεσίας. «Τίποτα στον νόμο δεν σε εμποδίζει να προστατεύσεις το παιδί σου, να το αρπάξεις όταν τρέχει προς τον δρόμο, να το τραβήξεις όταν πάει να πιάσει μια κούπα που καίει», συμπλήρωσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο