Παιδί και Ασφάλεια

Παιδική χαρά – πλατεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αγαπημένο προορισμό του παιδιού σας

από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Oι τσουλήθρες, οι κούνιες και οι μεταλλικές κατασκευές για σκαρφάλωμα αποτελούν τα παιχνίδια που συναντάμε πιο συχνά στα πάρκα των πόλεών μας ή στις παιδικές χαρές. Σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες• άλλα παιχνίδια είναι σκουριασμένα, άλλα κατεστραμμένα ή γενικά παραμελημένα.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιες προσπάθειες που γίνονται, ώστε να υπάρξει μια αναβάθμιση στους χώρους αυτούς. Φυσικά, αν τα συγκρίνουμε με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, θα εκπλαγούμε. Δυστυχώς, οι χαρακτηρισμοί «πρόχειρο, επιφανειακό» συχνά μας ταιριάζουν. Δεν φαίνεται να υπάρχει σεβασμός στους μικρούς πολίτες αυτής της χώρας, ούτε ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλειά τους. Συχνά, τα μικρά παιδιά αντικρίζουν στα πάρκα, εκτός από την έλλειψη καθαριότητας, μεταχειρισμένες σύριγγες από τη χρήση ηρωίνης, που είναι πεταμένες κάτω. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά μας επιθυμούν να παίξουν, να διασκεδάσουν και να αναπτύξουν την κινητικότητά τους σ’ αυτόν το χώρο, που είναι προορισμένος για αυτά. Eκμεταλλεύονται το καθετί και βρίσκουν ευχαρίστηση ακόμα και στο πιο απλό παιχνίδι.

Ωστόσο, μια παιδική χαρά θα έπρεπε να είναι κάτι διαφορετικό… Ένας τόπος που να διεγείρει τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους αλλά και την τάση τους για εξερεύνηση, όπου θα βρίσκουν διάφορα φυσικά υλικά• ένας αληθινός υπαίθριος παιχνιδότοπος. Aυτή η αναγκαιότητα γίνεται πιο έντονη για τα παιδιά των αστικών κέντρων που δεν έχουν ελεύθερο χρόνο και δεν βγαίνουν έξω να παίξουν. Mια όμορφη παιδική χαρά ή ένα πάρκο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τα παιδιά και, παράλληλα, να γίνει μοχλός πίεσης των γονιών, ώστε τα παιδιά να ξεφύγουν για λίγο από το φορτωμένο πρόγραμμά τους.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

H ασφάλεια του παιδιού σας σε μια παιδική χαρά είναι πολύ σημαντικό θέμα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γερά είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια κι αν συντηρούνται.

• Aν το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό, προσέξτε μην ανεβεί σε πολύ ψηλές κατασκευές χωρίς την επίβλεψή σας. Ίσως χάσει την ισορροπία του ή να μην ξέρει πώς να κατεβεί.

• Φροντίστε να μάθει το παιδί να μην τρέχει μπροστά ή πίσω από τις κούνιες που χρησιμοποιούν τα άλλα παιδιά. Αν και σήμερα έχουν συνήθως λαστιχένια καθίσματα, που μετριάζουν την ένταση του χτυπήματος, ο κίνδυνος τραυματισμού παραμένει.

• Στις τσουλήθρες, παρακολουθήστε μήπως υπάρχουν πολλά παιδιά στη σκάλα ή ένα μεγαλύτερο παιδί προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω από κάποιο άλλο μικρότερο.

• Tο να γλιστράει με το κεφάλι προς τα κάτω είναι διασκεδαστικό, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο.

• Aν το παιδί είναι ήδη αρκετά ενεργητικό, δώστε του την ευκαιρία ν’ απολαύσει το παιχνίδι με την επίβλεψή σας.

• Eίναι αδύνατο να το προστατεύσετε από όλα τα χτυπήματα. Kαι μην σας νοιάζει αν λερωθεί!

Mια παιδική χαρά ή ένας παιδότοπος είναι για να διασκεδάζουν τα παιδιά και όχι για να διατηρούν τα ρούχα τους καθαρά.

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο