Διατροφή

Ποιά θρεπτικά συστατικά χρειάζεται καθημερινά ένας πολυάσχολος μαθητής;

Η καθημερινότητα ενός παιδιού πλέον είναι γεμάτη. Σχολείο, διάβασμα, φροντιστήριο, αθλήματα και λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες. Το μυστικό για να τα καταφέρνουν σε όλα και παράλληλα να είναι υγιή, βρίσκεται στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν καθημερινά.
 
Αλήθεια ξέρετε ποια είναι αυτά;
 
Βιταμίνη C. Ίσως η σημαντικότερη βιταμίνη όλων καθώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και παράλληλα θωρακίζει έναντι των στρεσογόνων καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
 
Βιταμίνες του συμπλέγματος B. Συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού, του μυοσκελετικού και του πεπτικού συστήματος, ενώ βοηθούν και τον οργανισμό να αξιοποιεί άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Επιπλέον, η βιταμίνη Β5 βοηθά στη σύνθεση ακετυλοχολίνης, ενός από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές, που ενισχύει τη συγκέντρωση και η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη σύνθεση μυελίνης, της προστατευτικής μεμβράνης των νευρικών κυττάρων.
 
Βιταμίνη D. Είναι εκείνη που εξασφαλίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και συνεπώς είναι ευεργετική στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Για τη σύνθεση της είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο και ευτυχώς από αυτό στη χώρα μας έχουμε άφθονο!
 
Ασβέστιο. Όπως ήδη γνωρίζετε, το ασβέστιο είναι εκείνο το μέταλλο που βοηθάει στη δημιουργία γερών οστών και όπως είπαμε πριν συνδέεται άμεσα με τη βιταμίνη D.
 
Σίδηρος. Η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την υγεία αλλά και τη συγκέντρωση των παιδιών, καθώς ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα και είναι απαραίτητος για τη σύνθεση πρωτεϊνών, ορμονών και νευροδιαβιβαστών.
 
Πρωτεΐνες. Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δομή των κυττάρων, την ενδυνάμωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.
 
Μαγνήσιο. Είναι το μέταλλο που ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπει από τον οργανισμό. Θεωρείται επίσης ενισχυτικό της καλής διάθεσης!
 
Υδατάνθρακες. Είναι η βασική πηγή ενέργειας και βοηθούν στη σύνθεση σεροτονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τη διάθεση.
 
Ω-3 λιπαρά οξέα. Στα δεκάδες οφέλη τους ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων και το ότι κάνουν καλό στα μάτια, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και ενισχύουν τη μνήμη.
 
Πού τα βρίσκουμε όλα αυτά;
 
Δεν είναι μυστικό. Οι τροφές είναι το μέρος στο οποίο κρύβονται αυτοί οι “θησαυροί” για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Συγκεκριμένα,βιταμίνη C παίρνουν τα παιδιά από τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τις φράουλες, τις πιπεριές κ.α. Οιβιταμίνες του συμπλέγματος B συναντώνται στο αβοκάντο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ρεβίθια, τα καρύδια, τα αβγά, το κρέας κ.α. Bιταμίνη D υπάρχει στο γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα ψάρια. Το ασβέστιο το παίρνουν από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.
 
Ο σίδηρος βρίσκεται φυσικά στο σπανάκι, το κόκκινο κρέας και τις φακές, καθώς και στο συκώτι, το μπρόκολο κ.α. Πρωτεΐνες προσφέρουν, μεταξύ άλλων, το άπαχο κρέας, το αβγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Μαγνήσιοπαίρνουν από τις μπανάνες, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα κ.α. Οι υδατάνθρακες εντοπίζονται στα δημητριακά και τα παράγωγά τους, όπως το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια. Τέλος, τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο