Θέματα υγείας

Πιο επιρρεπή τα παιδιά στη ζέστη και το κρύο απ΄ό,τι οι ενήλικες;

Πράγματι τα παιδιά έχουν περισσότερο ευαισθησία στο κρύο και στη ζέστη από τους ενήλικες. Η ανοχή απέναντι στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχει άμεση σχέση με το σωματικό μέγεθος.

Τα παιδιά είναι πιο μικρόσωμα και έχουν μικρότερο βάρος, όμως αναλογικά έχουν μεγαλύτερη σωματική επιφάνεια από τους ενήλικες και αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να αντέχουν τη ζέστη και το κρύο.

Κατά την φυσική άσκηση το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που απελευθερώνεται από τον οργανισμό εμφανίζεται ως θερμότητα. Όσο περισσότερο ασκούμαστε τόσο περισσότερη θερμότητα αναπτύσσει το σώμα μας. Και όσο περισσότερη θερμότητα αναπτύσσεται τόσο περισσότερο έχουμε την ανάγκη να την αποβάλλουμε. Η εξάτμιση μέσω του στόματος και της μύτης, του δέρματος με τους ιδρωτοποιούς αδένες, και του πρωκτού είναι ο ποιο αποτελεσματικός τρόπος αποβολής της θερμότητας του σώματος.

Όμως το σώμα ενός παιδιού αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμότητα από το σώμα ενός ενήλικα. Οι λόγοι είναι βιολογικοί τονίζει ο Γιώργος Πανταγιάς, καθηγητής Φυσικής αγωγής στο Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ» & προπονητής ποδοσφαίρου στα τμήματα υποδομής του «Α.Γ.Ο.Δ.Α. Παναρκαδικός».

Τα παιδιά έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα πράγμα που επηρεάζει τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς άρα και την αντοχή τους. Ακόμα λόγω του μικρότερου μεγέθους τους χρειάζονται μεγαλύτερη ενέργεια από τους ενήλικες για την κάλυψη της ίδιας απόστασης

Επίσης το γεγονός ότι τα παιδιά ιδρώνουν λιγότερο λόγω ότι δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα επαρκώς οι ιδρωτοποιοί αδένες δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Γι αυτό όταν ασκούνται με ζεστό καιρό πρέπει πολύ συχνά να προσλαμβάνουν υγρά, ο ρουχισμός τους να είναι ελαφρύς καθώς και τα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

paidi-ygra-juniorsclub.gr

Παραδόξως σε ψυχρό περιβάλλον τα παιδιά χάνουν τη θερμότητα του σώματός τους ποιο γρήγορα απ ότι οι ενήλικες, επομένως είναι πιο ευάλωτα στο κρύο εξαιτίας της μεγάλης τους αναλογίας επιφάνειας σώματος προς τη μάζας. Επίσης χάνουν θερμότητα πολύ γρήγορα στο κρύο νερό. Όσο μικρότερο το παιδί τόσο πιο γρήγορη η απώλεια θερμότητας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια της άσκησης το παιδί δεν κινδυνεύει αρκεί να φοράει τον κατάλληλο ρουχισμό. Τα παιδιά κινδυνεύουν και μάλιστα πάρα πολύ πριν την άσκηση όταν έρχονται ελαφριά ντυμένα καθώς και μετά το τέλος της όταν φεύγουν ιδρωμένα ή και βρεγμένα χωρίς αμέσως να φορέσουν στεγνά και ζεστά ρούχα.

Σε ψυχρό καιρό η προπόνηση διαφέρει. Τα διαλλείματα μεταξύ των ασκήσεων έχουν μικρότερη διάρκεια. Οι ασκήσεις είναι τέτοιες ώστε τα παιδιά βρίσκονται συνέχεια σε δραστηριότητα. Και φυσικά είμαστε πολύ σχολαστικοί στην προθέρμανση.

Τα παιδιά επίσης χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο να εγκλιματιστούν στις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα ο οργανισμός ενός ενήλικα εγκλιματίζεται σε ένα καύσωνα σε διάστημα 7 έως 10 ημερών. Για τις ίδιες καιρικές συνθήκες το παιδί χρειάζεται 10 έως 14 ημέρες.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι παρόλο που εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα τη ζέστη και το κρύο (δεν συζητάμε φυσικά για ακραίες τιμές) τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εγκλιματιστούν ή να μην έχουν την ίδια αντοχή με εμάς με αποτέλεσμα στη ζέστη από απλή αίσθηση δίψας μέχρι αφυδάτωση και στο κρύο από αίσθηση κρύου μέχρι υποθερμία.

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο