Θέματα ψυχολογίας

“Πως αντιμετωπίζουμε το άγχος των εξετάσεων”: Δωρεάν Διαδικτυακά Σεμινάρια από την Ένωση «Μαζί για το Παίδι»

Η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τους εφήβους όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον. Η προετοιμασία, το φορτωμένο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός και οι πιθανές προσδοκίες του περιβάλλοντος, καθώς και το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές, το οποίο πολλές φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν.

Διαβάστε τον σχετικό οδηγό επιβίωσης από την επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» : ΕΔΩ

Με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε και τις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος, η επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας της Πανελλαδικής συμβουλευτικής γραμμής 11525 & του συμβουλευτικού κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», οργανώνει σειρά σεμιναρίων για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των επιπτώσεων του άγχους.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Δωρεάν  Διαδικτυακά Σεμινάρια για Γονείς και Εφήβους

Α’ Μέρος

«Συμπτώματα του άγχους και οι επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού», από την Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακή Ψυχολογία

  • Δευτέρα 26/4/21 και ώρα 18:00 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ ή
  • Δευτέρα 10/5/21 και ώρα 18:00 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Το παρόν σεμινάριο θα εστιαστεί στην ενημέρωση των γονέων για τα σημάδια και τα συμπτώματα του άγχους, καθώς και τις επιπτώσεις του άγχους πάνω στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού.

Έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει πως το μετριοπαθές άγχος βραχείας διάρκειας οδηγεί σε  προσωρινή εγρήγορση εγκεφαλικών και γνωστικών λειτουργιών που εξυπηρετούν την επίδοση των μαθητών στο εξεταστικό πλαίσιο. Αντιθέτως, το έντονο άγχος μακράς διάρκειας, σαμποτάρει βασικές γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η προσοχή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καλή επίδοση σε προαγωγικές και εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης, το παρατεταμένο άγχος συχνά επηρεάζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως ο ύπνος, που με τη σειρά τους παίζουν μείζων ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη.

Β’ Μέρος

«Η ψυχολογική διαχείριση του άγχους» από την επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας της Πανελλαδικής συμβουλευτικής γραμμής 11525 & του συμβουλευτικού κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

1) Διαδικτυακό Σεμινάριο για εφήβους 15-18 ετών, «Άγχος εξετάσεων», Πέμπτη 13/5/21 και ώρα 17:30 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Το άγχος μπορεί να είναι μοχλός δημιουργίας, να μας κινητοποιεί για να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις. Όταν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, μας βοηθά να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, να συνθέσουμε δεδομένα, να πάρουμε μια απόφαση, να δράσουμε.

Οι εξετάσεις είναι:

  • Η κατάληξη μιας προσπάθειας για να επιτύχουμε έναν στόχο.
  • Μια κρίση για την αξία ενός ατόμου (αυτοεικόνα).
  • Μια κρίση για το αν κάποιος ανήκει ή όχι σε μια ομάδα.
  • Οι προαγωγικές για το πανεπιστήμιο μάλιστα συμπυκνώνουν τα παραπάνω μαζί με την γενικότερη αναγνώριση και κοινωνική καταξίωση, το πέρασμα στην ενήλικη ζωή, την ανεξαρτησία από τους γονείς κ.α.

Σκοπός του σεμιναρίου  είναι η ενημέρωση και η κατανόηση των επιπτώσεων του άγχους, στους εφήβους και πως οι ίδιοι μπορούν να διαχειριστούν λειτουργικά τα συναισθήματα αυτής της περιόδου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η επικοινωνία να γίνει αποκλειστικά από τους ίδιους τους εφήβους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το ψυχό – εκπαιδευτικό σεμινάριο.

2) Διαδικτυακό Σεμινάριο για γονείς, «Άγχος εξετάσεων, συμβουλές και τρόποι διαχείρισης», Τετάρτη 19/5/21 και ώρα 11:00-12:30 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Σκοπός του σεμιναρίου  είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων, η κατανόηση των επιπτώσεων του άγχους και η στήριξη τους στο γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να βοηθήσουν τους εφήβους να διαχειριστούν λειτουργικά τα συναισθήματα αυτής της περιόδου.

Όλα τα Ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν μέσω τις διαδικτιακής πλατφόρμας ZOOM.

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την τηλεφωνική γραμμή 11525 ή μέσω email: 11525@mazigiatopaidi.gr

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
  • Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
  • Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Πως να καταλάβετε τη γλώσσα σώματος του μωρού σας!

5 πράγματα που δεν κάνουν καλό στην ψυχολογία του βρέφους

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Μετάβαση στο περιεχόμενο