Θέματα υγείας

Πως ένα βραδινό, ζεστό μπάνιο ωφελεί τον ύπνο σας

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να χαλαρώνουμε λίγο πριν έρθει η ώρα μας για ύπνο, είναι ένα καυτό μπάνιο. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep Medicine Reviews, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Πως ένα χαλαρωτικό μπάνιο το βράδυ, μας προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για ‘όνειρα γλυκά’.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας συστήνουν το νερό στο μπάνιο να είναι πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και να γίνεται 1-2 ώρες πριν τον ύπνο σας. Τα ευρήματα προέκυψαν από ανασκόπηση 5.322 μελετών που εστίασαν στην παθητική θέρμανση του σώματος μέσω του νερού.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

«Όταν εξετάσαμε όλες τις γνωστές μελέτες, παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές στις προσεγγίσεις και τα ευρήματα» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Shahab Haghayegh, από το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου.

«Ο μόνος τρόπος να προσδιοριστεί με ακρίβεια αν μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί ο ύπνος, ήταν να συνδυάσουμε όλα τα ευρήματα του παρελθόντος και να τα δούμε με νέα ματιά» πρόσθεσε.

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες για τη σύνδεση της θέρμανσης του σώματος με νερό και του ύπνου. Το βιολογικό ρολόι, γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός, παίζει ρόλο στον τρόπο που η θερμοκρασία του σώματος βοηθάει τον ύπνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάλληλη ώρα μπάνιου υποστηρίζει τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Το ζεστό μπάνιο ή ντους αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος από τον κορμό προς τα χέρια και τα πόδια, απομακρύνοντας τη θερμότητα και μειώνοντας τη γενική θερμοκρασία.

Διαπιστώθηκε ότι το μπάνιο μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο, υποστήριζε τη φυσική κιρκάδια διαδικασία και βελτίωνε την ποιότητα του ύπνου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο