Εμβόλια

Πως να ανακουφίσετε το παιδί μετά το εμβόλιο

Κάθε παιδί δυσανασχετεί -το λιγότερο- κάθε φορά που έχει να κάνει κάποιο εμβόλιο. Τα εμβόλια είναι το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης για τη δημόσια υγεία και μαζί με τα αντιγριπικά, υπάρχουν και τα προγραμματισμένα που γίνονται στα παιδιά σε συγκεκριμένη ηλικία και τα προστατεύουν από επικίνδυνες ασθένειες.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τις περισσότερες φορές δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, είναι όμως απαραίτητη. Τα μεγαλύτερα παιδιά αντιδρούν περισσότερο καθώς τα περισσότερα εμβόλια πονάνε στιγμιαία ή το παιδί μπορεί να φοβάται τις βελόνες.

Γιατί προκαλεί πόνο

Ο πιο απλός λόγος είναι η βελόνα που εισχωρεί στον μυ και απελευθερώνει το φάρμακο. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να προκαλέσει πόνο αλλά και εκνευρισμό.

Ο δεύτερος λόγος είναι το ίδιο το φάρμακο. Το σώμα αντιδρά στο φάρμακο και προετοιμάζει το σώμα για να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Καθώς δημιουργούνται τα αντισώματα, μπορεί το σημείο που έγινε η ένεση να πρηστεί, να κοκκινίσει και να πονά για αρκετή ώρα μετά.

Πώς να περιορίσεις την ενόχληση

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις ώστε να ανακουφίσεις το παιδί είναι να τοποθετήσεις μία βρεγμένη, δροσερή πετσέτα πάνω στο σημείο, καθώς αυτό θα περιορίσει τη δυσφορία.

Ένας άλλος τρόπος είναι το παιδί να κουνά το μέλος στο οποίο έγινε το εμβόλιο. Πολλές φορές ο πόνος δημιουργείται επειδή οι μύες «τεντώνουν» από την ένταση που νιώθει το παιδί για το επικείμενο εμβόλιο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κάποιο αναλγητικό, αλλά αυτό θα το συνεννοηθείς με τον γιατρό.

Τα εμβόλια δεν είναι ποτέ μία διασκεδαστική διαδικασία και έτσι, ο καλύτερος τρόπος να ανακουφιστεί το παιδί είναι να νιώσει αγάπη και ασφάλεια. Πριν και μετά το ραντεβού δώσε του παραπάνω φιλιά και αγκαλιές και κανονίστε μία διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός σε έγκυες γυναίκες και βρέφη: Που εστιάζουν οι νέες κλινικές μελέτες

Κορονοϊός: Αρχίζουν δοκιμές του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους

Έρευνα: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19

ΕΟΔΥ: Τι ισχύει σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για εγκύους και παιδιά – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έρευνα: Τι μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών

Γιατί να γίνεις Εθελοντής Αιμοδότης και Δότης Μυελού των Οστών;

Μετάβαση στο περιεχόμενο