Σεξ

Πόσο σεξ την εβδομάδα τονώνει την καρδιά και διώχνει την κατάθλιψη σύμφωνα με τους ειδικούς!

Πιθανότατα, όταν σκεφτόμαστε το σεξ, δεν το συνδέουμε με την καλή φυσική μας κατάσταση ή τα οφέλη του στην υγεία μας. Κι όμως, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό σεξ μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τον οργανισμό, κρατώντας τον μακριά από διάφορα προβλήματα υγείας. Ίσως, λοιπόν, θα πρέπει να δώσετε περισσότερη βαρύτητα στη σεξουαλική δραστηριότητα, λένε οι ειδικοί, που επισημαίνουν ότι μια ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι τόσο σημαντική για την υγεία, όσο το να προσέχετε τη διατροφή σας, να περιορίσετε το αλκοόλ και να διακόψετε το κάπνισμα.

«Μελέτες δείχνουν ότι η ανοσία, η καρδιαγγειακή υγεία και η κατάθλιψη είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζει θετικά η σεξουαλική δραστηριότητα», λέει η Kaye Wellings, καθηγήτρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι το σεξ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και ακράτειας.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Fertility and Sterility υποστήριξε ότι το σεξ τουλάχιστον 3 φορές τον μήνα συσχετίστηκε με μειωμένες πιθανότητες μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Σε παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Psychological Reports, διατυπώθηκε ότι η σεξουαλική επαφή 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ενισχύει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, που βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη στο Ear, Nose & Throat, ένας οργασμός είναι ικανός να… καθαρίσει τη μύτη τόσο αποτελεσματικά όσο ένα ρινικό σπρέι. Γενικότερα, η σωματική άσκηση έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος καταπολεμά τη βλέννα, ενώ η αύξηση της κυκλοφορίας ενθαρρύνει τη ροή των ρινικών εκκρίσεων.

Στις ευεργετικές ιδιότητες της σεξουαλικής επαφής αναφέρεται και μια μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, η οποία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που έχουν τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή το μήνα φτάνουν στην εμμηνόπαυση αργότερα από τις μη ενεργές σεξουαλικά γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας ανενεργός σεξουαλικά οργανισμός υποβαθμίζει την ωορρηξία, πυροδοτώντας την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός των γυναικών έχει συσχετιστεί με καλύτερη αντοχή του πυελικού εδάφους και μειωμένη ακράτεια.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σεξ είναι τόσο σημαντικό βαρόμετρο για την υγεία, που θα έπρεπε να δίνεται περισσότερη βαρύτητα στις ιατρικές γνωματεύσεις. «Το εάν ένας άνδρας έχει τακτική στύση μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία του», ισχυρίζεται ο Geoffrey Hackett, ουρολόγος και καθηγητής αντρικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ. Για παράδειγμα, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών που τροφοδοτούν το πέος με αίμα, αποτελώντας ένα δυνητικό σημάδι αθηροσκλήρωσης και σε άλλα μέρη του σώματος.

Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι άντρες καίνε κατά μέσο όρο 100 θερμίδες, ενώ ανεβάζουν τον καρδιακό τους ρυθμό στους 170 χτύπους το λεπτό – αυτό βοηθά στην ενδυνάμωση της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behaviour. Παράλληλα, οι άνδρες που κάνουν σεξ 2 με 3 φορές την εβδομάδα αντιμετωπίζουν 45% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος, συγκριτικά με όσους κάνουν λιγότερο σεξ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cardiology.

Η Μελέτη CaPS, που συμπεριέλαβε 914 άνδρες ηλικίας 45-59 ετών, διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από καρδιακή νόσο διπλασιάστηκαν μέσα σε 20 χρόνια στους άνδρες που είχαν μια σεξουαλική επαφή το μήνα, συγκριτικά με όσους έκαναν περισσότερο σεξ.

Η σωματική καταπόνηση αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή – υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία της σεξουαλικής δραστηριότητας που βελτιώνουν την υγεία. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιοποιήθηκε στο European Urology, ανακάλυψε ότι η εκσπερμάτωση περισσότερες από 20 φορές το μήνα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 20% για τους άνδρες ηλικίας 20-50 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή «ξεπλένει το σύστημα», εξηγεί ο Δρ. Hackett.

Η ψυχική υγεία είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζεται θετικά. Μια μελέτη στο The Journal of Sexual Medicine δείχνει ότι όσοι έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια του lockdown διέτρεχαν 34% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο εάν «η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα καθιστά τους ανθρώπους πιο υγιείς ή εάν απλώς οι πιο υγιείς άνθρωποι είναι και εκείνοι που κάνουν συχνότερα σεξ», διευκρινίζει η Δρ. Wellings.

Οι ασθενείς με ενεργή σεξουαλική δραστηριότητα έχουν «καλύτερη ποιότητα ζωής, αποτελεσματικότερο έλεγχο του πόνου και ποιοτικότερη σχέση με τους συντρόφους τους», δήλωσε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου του Πνεύμονα η Δρ. Narjust Duma, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber της Βοστόνης.

Η Δρ. Wellings τονίζει, ωστόσο, ότι «δεν θέλω οι άνθρωποι να θεωρούν ότι επειδή δεν κάνουν σεξ τόσο τακτικά, θα αρρωστήσουν. Πολλά από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορούν να εξασφαλιστούν και με άλλους τρόπους, όπως η σωματική άσκηση ή η ουσιαστική επαφή με αγαπημένα πρόσωπα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 συνήθειες των ζευγαριών που θα ζήλευε κάθε εργένης!

4 χαρακτηριστικά της σχέσης που προβλέπουν το πόσο θα διαρκέσει!

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο