Διατροφή

Πότε μπορεί να μάθει το παιδί να τρώει με κουτάλι και πιρούνι;

Μερικοί γονείς διστάζουν να δώσουν κουτάλι ή πιρούνι στο μικρό τους διότι φοβούνται ή δεν γνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη ηλικία.

Τα παιδιά συχνά δείχνουν προθυμία αλλά και ανυπομονησία να δοκιμάσουν να φάνε μόνα τους. Η πρώτη κίνηση του παιδιού για να προσλάβει τροφή από μόνο του, είναι να χρησιμοποιήσει τα δαχτυλάκια του και να φάει με τα χέρια. Από τους 8 μήνες μπορεί με τα δάκτυλά του να κρατάει μπισκοτάκια και να τα τοποθετεί στο στόμα του. Από στιγμή που κατακτά τη καθιστή θέση και ελευθερώνονται τα χέρια επιταχύνεται η διαδικασία προς την ανεξάρτητη σίτιση του παιδιού.

Μέχρι και τους 12 μήνες το παιδί προσπαθεί να τραφεί  με τα χέρια, χρησιμοποιώντας τροφές όπως μικρά κομμάτια ψωμιού, μπισκοτάκια. Στους 12 μήνες το παιδί αρχίζει να παίζει με αντικείμενα όπως το κουτάλι, χωρίς όμως να μπορεί να τα χειρίζεται σωστά ώστε να τραφεί.

Ουσιαστικά, το παιδί ξεκινά την κανονική χρήση του κουταλιού στους 15 περίπου μήνες της ζωής του. Το κρατάει με παλαμιαία λαβή και προσπαθεί αδέξια να το γεμίσει με φαγητό. Στην προσπάθειά του να το φτάσει μέχρι στόμα του, τις περισσότερες φορές το γυρίζει ανάποδα και το φαγητό δεν φτάνει στο στόχο του.

Κοντά στη ηλικία των 18 μηνών, γεμίζει με τροφή το κουτάλι ανεξάρτητο, αλλά κάποιες φορές εξακολουθεί να το γυρίζει πριν το βάλει μέσα στο στόμα του.

Δύο χρονών πλέον, το παιδί βάζει το κουτάλι στο στόμα αλλά ακόμα αδειάζει μέρος του περιεχομένου.

Τον τρίτο χρόνο ο χειρισμός του κουταλιού είναι πλέον άριστος.

Στην ηλικία των 30 και 36 μηνών, το παιδί μπορεί να αρχίσει να προτιμά τη χρήση πιρουνιού για τη λήψη τροφής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο