Travel / Αξιοθέατα

Που βρίσκεται το Νησί του Πάσχα και τι σχέση έχει με τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης;

Το έχετε σίγουρα ακουστά, υπάρχει όμως στην πραγματικότητα; Πού βρίσκεται και γιατί ονομάστηκε έτσι; Απαντήσεις σε αυτά -και ακόμα περισσότερα- δίνει με σχετική ανάρτηση η δημοφιλής σελίδα “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ”, αναφερόμενη στο αξιοπερίεργο Νησί του Πάσχα:

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Γιατί το Νησί του Πάσχα, στο οποίο υπάρχουν αυτά τα περίφημα πέτρινα αγάλματα, λέγεται “Νησί του Πάσχα”;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει καμία σχέση με το Πάσχα. Απλά ονομάστηκε έτσι απο τον Ευρωπαίο εξερευνητή Jacob Roggeveen που το ανακάλυψε τυχαία την Κυριακή του Πάσχα το 1722! Βέβαια το νησί δεν το “ανακάλυψαν” Ευρωπαίοι. Κανονικά λέγεται Rapa Nui κι είχε ήδη αιώνες ιστορίας πριν την άφιξη των Ευρωπαίων. Το Ραπανούι λοιπόν, είναι ένα ηφαιστειογενές νησί λίγο μεγαλύτερο απο την Αμοργό που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τι ρόλο παίζουν τα επιβλητικά αγάλματα που δεσπόζουν στο Νησί του Πάσχα;

Έχει συνολικά 887 από αυτά τα πέτρινα αγάλματα, που λέγονται “moai”. Υπολογίζεται πως φτιάχτηκαν κάπου μεταξύ 13ου-16ου αιώνα απο τους ντόπιους Πολυνήσιους κατοίκους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί κάπου μεταξύ 500-800 μ.Χ.

Πού ανήκει γεωπολιτικά το Νησί του Πάσχα;

Το νησί ανήκει στην Χιλή απο το 1888, ενώ σήμερα ζουν εκεί περίπου 7-8 χιλιάδες άνθρωποι, μισοί απο την Χιλή και οι άλλοι μισοί ντόπιοι Πολυνήσιοι. Ζουν αποκλειστικά απο τον τουρισμό και ό,τι ανάγκη έχουν (τρόφιμα, φάρμακα, κλπ) καλύπτεται απο τη μαμά Χιλή. Το κοντινότερο κατοικημένο μέρος είναι τα νησιά Πίτκερν του Ηνωμένου Βασιλείου και γενικά το Ράπα Νούι θωρείται απο τα πιο απομονωμένα κατοικημένα μέρη του κόσμου.

Και τα αγάλματα ποιος τα έφτιαξε;

Επί χρόνια υπήρχε το μυστήριο του ποιός έφτιαξε αυτά τα αγάλματα, πώς τα μετακίνησε, πού πήγε αυτός ο πολιτισμός που τα έφτιαξε κλπ κλπ. Η αλήθεια είναι πως ο πολιτισμός αυτός ΔΕΝ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς – εκεί ήταν το 1722 όταν πήγαν οι Ευρωπαίοι. Βρήκαν περίπου 3000 ντόπια Ραπανουόπουλα όταν έφτασαν. Απλά η επαφή με τους Ευρωπαίους σηματοδότησε την αρχή του τέλους τους – εμπόριο σκλάβων, καινούριες αρρώστιες, σκοτωμοί… Για να καταλάβετε, το 1888 που πήρε το νησί η Χιλή, είχαν απομείνει μόνο 111 ντόπιοι!

Υπήρχε για χρόνια η θεωρία πως ο πολιτισμός του Ράπα Νούι εξαφανίστηκε λόγω περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά απ’ό,τι καταλαβαίνετε αυτή η θεωρία τελικά δεν ισχύει.

Υπήρχε, επίσης, η θεωρία πως εξωγήινοι έφτιαξαν τα αγάλματα διότι “πώς είναι δυνατόν με την τότε τεχνολογία να μπορούσαν να μετακινήσουν τέτοιες μεγάλες πέτρες;;;” πλέον έχει βρεθεί η απάντηση σε αυτό και δεν είναι δουλειά εξωγήινων! Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται ΕΔΩ:

Μετάβαση στο περιεχόμενο