Θέματα υγείας

Προσοχή στα πεσμένα ερυθρά αιμοσφαίρια: Τι θα νιώσετε – Τι να φάτε για ν’ ανέβουν

Τα χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) μπορεί να σας προκαλέσουν κόπωση και αδυναμία. Όταν κάποιος έχει χαμηλότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων από το φυσιολογικό, το σώμα του αναγκάζεται να κάνει “υπερωρίες”, για να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα. Αυτό είναι που προκαλεί εξάντληση και αδυναμία.

 Τα πεσμένα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων και επιπλοκών. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αυξήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό.

 Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα πιο άφθονα κύτταρα του ανθρώπινου αίματος. Τα κύτταρα περιέχουν αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του αίματος. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κυκλοφορούν στο σώμα για 115 ημέρες κατά μέσο όρο. Μετά από αυτό το διάστημα πηγαίνουν στο ήπαρ, όπου διαλύονται και τα θρεπτικά συστατικά τους ανακυκλώνονται πίσω στα κύτταρα.

 Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται συνεχώς στον μυελό των οστών. Αν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τακτικά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να παραμορφωθούν, ή να πεθάνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι το σώμα μπορεί να τα αντικαταστήσει.

 Συμπτώματα: Τι θα νιώσετε αν έχει πεσμένα ερυθρά αιμοσφαίρια

Η ύπαρξη χαμηλού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

Κόπωση

Ζάλη

Δυσκολία στην αναπνοή

Έντονο αίσθημα παλμών στην καρδιά

 Η αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

 Πώς να αυξήσετε τα ερυθρά αιμοσφαίρια:

Τροφές

Τα πεσμένα ερυθρά αιμοσφαίρια οφείλονται συνήθως στη χαμηλή κατανάλωση βασικών θρεπτικών ουσιών. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να δώσει στο σώμα τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτές οι βιταμίνες και μέταλλα μπορούν επίσης να ληφθούν ως συμπληρώματα, αν και είναι καλύτερο να παίρνετε θρεπτικά συστατικά απευθείας από υγιεινά τρόφιμα. Προσπαθήστε να καταναλώσετε τρόφιμα πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι η θρεπτική ουσία που συνηθέστερα συνδέεται με την αναιμία. Το σώμα χρησιμοποιεί σίδηρο για να παράγει την αιμοσφαιρίνη που αποθηκεύει το οξυγόνο στα αιμοσφαίρια. Χωρίς σίδηρο, αυτά τα κύτταρα μπορεί να πεθάνουν, ή να μην μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων της αναιμίας και να διατηρήσει το αίμα υγιές.

Τέτοιες διαιτητικές πηγές σιδήρου είναι οι ακόλουθες:

Οστρακοειδή

Σπανάκι

Ενισχυμένα με σίδηρο σιτηρά

Χυμός δαμάσκηνου

Τόνος

Βοδινό κρέας

Τόφου (tofu)

Συκώτι κοτόπουλου

Λευκά φασόλια

Φακές

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την λειτουργία του εγκεφάλου και τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη Β12 μπορούν να αποτρέψουν την πλήρη ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μεγαλοβλάστες (megaloblasts) και μια κατάσταση που ονομάζεται μεγαλοβλαστική αναιμία (megaloblastic anemia).

 Η βιταμίνη Β12 συνδέεται με πρωτεΐνες στα τρόφιμα και απαντάται φυσικά σε κόκκινο κρέας, ψάρια και οστρακοειδή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β-12 προστίθεται συχνά σε εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, γάλα σόγιας, ξηρούς καρπούς και θρεπτική μαγιά, για να συμπληρώνει την ημερήσια πρόσληψη ενός ατόμου, ιδιαίτερα εάν δεν καταναλώνετε κρέας, ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

 Βιταμίνη Β9

Η βιταμίνη Β9 είναι επίσης γνωστή ως φολικό οξύ, ή φυλλικό οξύ. Είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για το νευρικό σύστημα και τα επινεφρίδια και βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων στο σώμα. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος μπορεί να αναπτύξουν αναιμία. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ περιλαμβάνουν:

Φακές

Σπαράγγια

Σπανάκι

Εμπλουτισμένα με φολικό οξύ αρτοπαρασκευάσματα και σπόροι

 Βιταμίνη C 

Αν και η βιταμίνη C δεν επηρεάζει άμεσα τα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι σημαντική επειδή βοηθάει το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο. Ο σίδηρος συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορεί να παράγει το σώμα. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, όπως:

Ακτινίδια

Γλυκιές κόκκινες πιπεριές

Φράουλες

Πορτοκάλια

Χυμός γκρέιπφρουτ

Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα βασικό μέταλλο που βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιεί το σίδηρο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χαλκός στο σώμα, μπορεί να είναι δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο που τα αιμοσφαίρια χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Ο χαλκός μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως:

Συκώτι από βοδινό κρέας

Οστρακοειδή

Ξηροί καρποί κάσιους

Ηλιόσποροι

Φακές

Βιταμίνη Α

Είναι γνωστή και ως ρετινόλη. Μεταξύ άλλων διατηρεί τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων με παρόμοιο τρόπο με τον χαλκό. Μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα να απορροφήσουν το σίδηρο, που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή.

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν:

Συκώτι από βοδινό κρέας

Γλυκοπατάτες

Καρότο

Μουρουνέλαιο

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ορισμένα φρούτα, όπως πεπόνι και μάνγκο

 Κατανόηση της μέτρησης του αίματος

Οι κανονικοί αριθμοί ερυθρών αιμοσφαιρίων κυμαίνονται από περίπου 4,7 έως 6,1 εκατομμύρια κύτταρα ανά μικρόλιτρο (μL) για τους άνδρες και από 4,2 έως 5,4 εκατομμύρια κύτταρα ανά μL για τις γυναίκες. Η κανονική μέτρηση στα παιδιά είναι 4,0 έως 5,5 εκατομμύρια κύτταρα ανά μL.

 Αυτά τα όρια μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί επίσης να αλλάξουν ελαφρά ανάλογα με το εργαστήριο που κάνει τις μετρήσεις. Ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων κάτω του μέσου όρου μπορεί να προκληθεί από διάφορες διαταραχές.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αιμορραγία

Υποσιτισμός

Νεφρική νόσος

Δυσλειτουργία του μυελού των οστών

Εγκυμοσύνη

Υπερ-ενυδάτωση

Ο υψηλότερος από τον μέσο όρο αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι επικίνδυνος και ενδεχομένως απειλητικός για τη ζωή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί από διάφορες συνθήκες, όπως:

Καρδιακές παθήσεις

Ασθένεια μυελού των οστών

Κάπνισμα και μάσημα καπνού

Νεφρικά προβλήματα

Αφυδάτωση

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την μέτρηση του αίματος, ανεβάζοντας ή ρίχνοντας τα κανονικά επίπεδα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι αρκετές σε μερικές περιπτώσεις και ο γιατρός σας ενδέχεται να προτείνει άλλες επιλογές για να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 Μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα που θα τονώσουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό σας. Μια ορμονική θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί σε περιπτώσεις αναιμίας η οποία προκαλείται από καρκίνο, νεφροπάθεια, διαβήτη, ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή, που μπορεί να έχει προκαλέσει δυσλειτουργία των φυσικών ορμονών του σώματος.

 Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα σας συστήσει μετάγγιση αίματος. Αυτό συνήθως γίνεται μόνο εάν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο