Like Τέχνη

Ρόδος: Εγκαίνια του Πολιτισμικού Μελάθρου

Το Μέλαθρον, Πολιτισμικός φάρος της Ρόδου για αναγέννηση του Ελληνισμού

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (31-5-2015) τα επίσημα εγκαίνια του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μεγάλο πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε τα δρώμενα του διημέρου των εγκαινίων.

mela8ron1-egainia-juniorsclub.gr

Αναλυτικά :  Το Σάββατο 30 Μαΐου, έγινε ο αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άκρας (Καμερούν) κκ Σάββα μετά του ιερέως Φιλήμονος Πόκκια, η κοπή της μεγάλης γαλάζιας κορδέλλας και οι χαιρετιστήριοι λόγοι από τους παρευρεθέντες επισήμους (Μάνο Κόνσολα Βουλευτή Δωδ/σου και Χατζή Χατζηευθυμίου, πρώην Δήμαρχο Ροδίων).

mela8ron2-egainia-juniorsclub.gr

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος κ. Πίτσα Φεσιλιόγλου-Χατζή περιέγραψε αναλυτικά τους χώρους του Μελάθρου και αναφέρθηκε σε βασικά σημεία του βιογραφικού του κτήτορα και Δ/ντή  του κ. Σπύρου Κατσούρη. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων του από τον ηθοποιό κ. Νίκο Μεϊτανή (Κάλεσμα Προγόνων, Ιμια, Η πατρίς βυθιζομένη) και από την μαθήτρια της Β΄Λυκείου Κάριν Μπαράκα (Τω Πολιτισμικώ Μελάθρω).

mela8ron3-egainia-juniorsclub.gr

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κτήτορας και εμπνευστής του Μελάθρου κ. Σπύρος Κατσούρης , που αφού πρώτα ευχαρίστησε τους συντελεστές και τους δεκάδες χορηγούς των εγκαινίων , ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία του, τα προβλήματα που αντιμετώπισε, τον «πόλεμο» που υπέστη, τα τρία  διαφορετικά επίπεδα του Μελάθρου, τα εκτιθέμενα σ’ αυτά αντικείμενα καθώς και για το μέλλον ή την προοπτική του «μουσείου» που είναι: η επισκεψιμότητα από Σχολεία και Πανεπιστήμια, οι Εκθέσεις Καλλιτεχνών, οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι ποιητικές βραδυές και βιβλιοπαρουσιάσεις , τα Επιστημονικά Συνέδρια κλπ. Ακολούθησε η Φιλαρμονική Ορχήστρα των Καλυθιών, υπό την Δ/νση του αρχιμουσικού κ.Γεωργίου Μαλωίνα με κλασσικά έργα  και η νεανική μουσική ορχήστρα ΝΗΣΙΩΤΕΣ με χορευτικά λαϊκά και νησιώτικα τραγούδια, όπου συμμετείχε και το κοινό στους χορούς .

mela8ron4-egainia-juniorsclub.gr

Την παρουσίαση του όλου προγράμματος είχε η Καλλιόπη Κασταμούλα, ντυμένη με λευκό αρχαιοελληνικό χιτώνα με χρυσοκέντητο μαίανδρο στη μέση. Με αρχαιοελληνικούς χιτώνες (λευκό-μαύρο)και κότινους ελαίας στην κεφαλή ήσαν ντυμένες και δύο νεανίδες :Νίκη Παραή και Έλενα Γκαδάκη, που κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων μοίραζαν τα κεράσματα στους παρευρισκομένους.

mela8ron5-egainia-juniorsclub.gr

Μεταξύ των επισήμων διακρίναμε τους : Κώστα Φωτίου (πρώην καθηγ.  Πανεπ. Αιγαίου), Πάνο Βενέρη (Προϊστάμενο Πολεοδομίας),Στέλιο Ρηνιού, Νίκο Χατζηνικήτα, Γιάννη Φλεβάρη(Αντιπεριφ/χη), Στέφανο Κυριαζή, Πέτρο Αναστασάκη, Θανάση Μπαράκα, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, Δ/ντές και δασκάλους Δημοτικών Σχολείων Σγουρού και Κρεμαστής, στελέχη Τραπεζών κ.α.

mela8ron6-egainia-juniorsclub.gr

Την 1η μέρα των εγκαινίων οι επισκέπτες πλησίασαν τους 300 , ενώ την 2η λόγω παραμονής της εορτής του Αγίου Πνεύματος και παραλλήλων άλλων εκδηλώσεων έφθασαν τους 140. Κατ’ αυτήν (31-5-2015) τον κύριο λόγο είχαν τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ» Παστίδας και του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ» , με υπέροχους παραδοσιακούς Ροδίτικους και Ποντιακούς χορούς αλλά και απαγγελίες ποιημάτων από τους Νίκο Μεϊτανή και Σπύρο Κατσούρη.

mela8ron7-egainia-juniorsclub.gr

Τις όλες εκδηλώσεις και τα εκθέματα των τριών επιπέδων του Μελάθρου κάλυψαν οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί της Ρόδου: ΙΡΙΔΑ, ΘΑΡΡΙ, ΜΑΙΚ, RODOS REPORT, που ανάρτησαν και σχετικές εικόνες και videos στο διαδίκτυο . Το Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και Ιδιωτική Συλλογή-«Μουσείο», που δημιούργησε ύστερα από 10ετή Οδύσσεια κόπων, μόχθων , χρημάτων και χρόνου, ο γνωστός και πολυβραβευμένος  Ρόδιος λογοτέχνης κ. Σπύρος Κατσούρης.

Κι επιθυμία του είναι να παραμείνει Ιδιωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή ούτε Κρατικό Μουσείο, ούτε Ίδρυμα, για τον απλούστατο λόγο : της μη υλικής ή ηθικής  στήριξής του από κανένα φορέα του Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , παρά τα άπειρα έγγραφα αιτήματά του προς αυτούς. Ακόμα και τώρα στα εγκαίνιά του δεν παρευρέθησαν οι άρχοντες της Τοπ. Αυτοδιοίκησης , ουδέ απέστειλαν χαιρετισμούς. Αντιθέτως ο πολύς κόσμος το αγκάλιασε και το αγάπησε σαν δικό του Ροδίτικο και Πανελλήνιο κόσμημα.

mela8ron8-egainia-juniorsclub.gr

Κι αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη προσέλευση ντόπιων και ξένων επισκεπτών αλλά και των δεκάδων χορηγών και κερασμάτων στα επίσημα εγκαίνιά του. Ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν και οι :Δημ. Μπουκόνης (Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού), Τρ. Καραγιάννης (Πρόεδρος του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνισμού), Βασίλειος Κύρκος(καθηγ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Αριστ. Παυλίδης (πρ. Υπουργός), Σάκης Στάγκας (πρ. Δήμαρχος Ιαλυσού), Δημ. Κτενάς (επικ. Καθηγ. Πανεπ.) κ.α.

Το Μέλαθρο είναι επισκέψιμο καθημερινά και δωρεάν καθ’ όλο το 2015 , από 08.30-14.00 και από 18.00-21.00 ή κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως στο 6934897836.  Το Μέλαθρο χωρίζεται σε τρία επίπεδα με διπλάσιο αριθμό και κατηγορίες εκτεθειμένων αντικειμένων. Έτσι, στο Ισόγειο είναι το Πολιτισμικό Τμήμα, με μαρμάρινες  ψηφιδογραφίες  απείρου κάλλους στα δάπεδα και οροφογραφίες στα ταβάνια με θέματα της αρχαίας ελληνικής Μυθολογίας , με κλασσικά έπιπλα και σκεύη , με μοναδικές συλλογές στις βιτρίνες του , πλούσιες βιβλιοθήκες κλπ.

Στον Α΄όροφο στεγάζεται το Λαογραφικό Τμήμα (με εργαλεία του οίκου και των αγρών των  προπατόρων μας), η Πινακοθήκη και Βιβλιοθήκη και στο υπόγειο βρίσκεται το Γεωλογικό, Ορυκτολογικό, Παλαιοντολογικό , ζωολογικό και Ιχθυολογικό Τμήμα , με 40 βιτρίνες εκθεμάτων !

Πιστεύουμε ότι το Μέλαθρο Σπύρου Κατσούρη θα αποτελέσει Πολιτισμικό φάρο της Ρόδου ανά την υφήλιο , για αναγέννηση του Ελληνισμού , της Ελληνικής Γραμματείας και Τέχνης, του Αρχαιοελληνικού Αρχιτεκτονικού Κάλλους και ότι θα γίνει σημείον αναφοράς και διδαχής για πολλές επερχόμενες γενεές.

Πηγή : rodiaki.gr

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο