Επικαιρότητα Προτεινόμενο

Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκε η κατανάλωση παρά τις ανατιμήσεις

Κατά 2,2% αυξήθηκε ο όγκος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ στο 11μηνο του 2023 ενώ την ίδια περίοδο, οι τιμές των προϊόντων ήταν αυξημένες κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και ο τζίρος των επιχειρήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου ενισχυμένος κατά 9,5%.

Από τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana προκύπτει μεν πως η άνοδος των πωλήσεων σε αξία στα σούπερ μάρκετ οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανατιμήσεις, από την άλλη, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι παρά την άνοδο των τιμών η κατανάλωση κινείται ανοδικά. Εξετάζοντας τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων οι πωλήσεις σε όγκο, στα τρόφιμα το 11μηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 2,3%, στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς κατά 1,7% και στα προϊόντα για το σπίτι κατά 0,5%.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, πτώση στον όγκο πωλήσεων και κατά συνέπεια στην κατανάλωση εμφάνισαν μόνο τα υλικά και βοηθήματα μαγειρικής κατά -2% και οριακά κατά 0,2% τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Όλες οι υπόλοιπες υπο-κατηγορίες κατέγραψαν άνοδο με τη μεγαλύτερη να εμφανίζεται στα αλκοολούχα ποτά κατά 4,8%, τα μη αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά κατά 4,7% καθώς και στα σνακ κατά 4,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 3,3% στα μη αλκοολούχα κατά 6,5% και στα σνακ κατά 8,5%, αντίστοιχα.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές ανά μονάδα προϊόντος κατέγραψαν τα καθαριστικά για το σπίτι με 11,6% (την ίδια στιγμή που ο όγκος των πωλήσεών τους αυξήθηκε κατά 0,7%) και ακολούθησαν τα υλικά και βοηθήματα μαγειρικής με ανατιμήσεις της τάξεως του 9,7% και τα σνακ με 8,5%. Κατά 8,2% αυξήθηκαν οι τιμές στα κατεψυγμένα τρόφιμα, 8,1% ακριβότερα ήταν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδα και ομορφιάς και 8% τα γαλακτοκομικά.

Ανοδικά συνεχίζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Τις προτιμήσεις των καταναλωτών εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων συνεχίζουν να κερδίζουν όλο και περισσότερο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με το μερίδιο τους επί των συνολικών πωλήσεων να διαμορφώνεται στο 26,3% έναντι 25,8% το 2022. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις σε αξία εμφανίζονται αυξημένες κατά 11,6% σε διάστημα ενός έτους ενώ κατά την ίδια περίοδο των αντίστοιχων επώνυμων κατά 8,8%. Τα τρόφιμα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διείσδυση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με μερίδιο 26,8% ενώ ακολουθούν τα προϊόντα για το σπίτι με 25,6% και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας με 20,9%, με το ποσοστό των τελευταίων αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2022.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πηγή

Νέο Voucher Ανέργων ηλικίας 25-45 ετών στα ΙΕΚ Βέργη

Πόσο αυξήθηκαν τα ενοίκια από το 2010 έως τώρα- Η περίπτωση της Ελλάδας

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο