Θέματα Ασφαλείας Προτεινόμενο

STAY SAFE: 6 κανόνες ασφαλείας όταν κινήστε σε δρόμο και δέχεστε επίθεση

george-mimmisαπό τον Γιώργο Μιμμή, υπεύθυνο σε θέματα ασφαλείας, Founder & Chief Instructor του συστήματος αυτοάμυνας Raptor Krav Maga –  raptorkravmaga.blogspot.gr

 διαβάστε επίσης —-> STAY SAFE: Μέτρα ασφαλείας όταν βρίσκεστε σε μεγάλες εκδηλώσεις με πλήθος

1) Να περπατάτε αντίθετα στην κυκλοφορία όταν κινήστε κατά μήκος του δρόμου. Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε την επίθεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αντιδράσετε εγκαίρως.

2) Εάν έχετε την επιλογή, περπατήστε κατά μήκος των δρόμων που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων με μπάρες ασφαλείας ή αυτοκίνητα σταθμευμένα στο πεζοδρόμιο. Ορισμένες αστικές περιοχές έχουν μεταλλικές κατασκευές για να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια. Εάν δεν υπάρχουν, χρησιμοποιήστε το επόμενο καλύτερο πράγμα… σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ένας δρόμος γεμάτος με σταθμευμένα οχήματα θα δυσκολέψει έναν τρομοκράτη να ανέβει στο πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητό του.

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω δρόμο. Η μία πλευρά του δρόμου θα ήταν πολύ πιο ασφαλής από το άλλο.

rkm2

3) Παρακολουθήστε για τυχόν σημάδια κινδύνου. Να είστε προσεκτικοί για την συμπεριφορά των οχημάτων, ήχους συγκρούσεων, κινητήρες που επιταχύνουν ή τις ξαφνικές ασυνήθιστες κινήσεις του οχήματος. Εάν βλέπετε ή ακούτε κάτι που είναι έξω από τα συνήθη, μην το αγνοήσετε. Κοιτάξτε γύρω και καταλάβετε αν είστε σε κίνδυνο. Κατά τη διάρκεια επιθέσεων όπως αυτές,ένα ή δυο δευτερόλεπτα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

rkm

4) Μη βιαστείτε να βοηθήσετε τους τραυματίες. Αμέσως μετά την επίθεση, μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να βοηθήσετε όσους έχουν πληγεί. Αφιερώστε λίγο χρόνο και εκτιμήστε τη σκηνή. Παραμένει το επικίνδυνο όχημα επικίνδυνο; Υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή που πυροβολούν ή επιτιθονται σε ανθρώπους με μαχαίρια; Είναι πιθανό ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας εισβολείς; Θα πρέπει να γνωρίζετε την απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις προτού βγείτε από την κατάσταση εγρήγορσης, παρέχοντας βοήθεια στα θύματα.

rkm6

5) Καταφύγετε σε εσωτερικούς χώρους αμέσως, αλλά μην μείνετε εκεί. Μια ανθεκτική δομή προσφέρει ένα αξιοπρεπές καταφύγιο από ένα όχημα που οδηγείται από τρομοκρατική πρόθεση για τη δολοφονία ανθρώπων. Μείνετε μακριά από μεγάλα γυάλινα παράθυρα/πόρτες και εξωτερικούς τοίχους. Μόλις μπείτε μέσα, είστε σχετικά ασφαλείς έναντι ενός όπλου. Το πρόβλημα δημιουργείται, ωστόσο, όταν περιμένετε με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους σας εκθέτει σε κινδύνους από τρομοκρατικές επιθέσεις που διεξάγονται με τον πιο παραδοσιακό τρόπο με πυροβολισμούς, βομβιστικής επίθεσης και μαχαιρώματος. Δ θέλετε να παγιδευτείτε σε ένα κλειστό χώρο δίχως μια διαδρομή διαφυγής.
Σε καθεμιά από τις προηγούμενες ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις οι ύποπτοι παρέμειναν στην περιοχή κοντά στο σημείο συντριβής αναζητώντας περισσότερα θύματα για να τα πυροβολήσουν ή να μαχαιρώσουν. Όντας μέσα σε ένα κτίριο μπορεί να βρεις προστασία ενάντια σε ένα όχημα, αλλά δεν θα σας βοηθήσει όταν οι δολοφόνοι εισέλθουν στο κρησφύγετο σας και αρχίσουν να μαχαιρώνουν ή να πυροβολούν.
Η ασφαλέστερη πορεία δράσης που μπορείτε να κάνετε σε τρομοκρατική επίθεση είναι να εισέλθετε μέσα, μακρυά από το δρόμο και τα πεζοδρόμια. Όμως αυτό το ασφαλές καταφύγιο που επιλέξατε μπορεί σύντομα να γίνει το επόμενο πεδίο μάχης. Μόλις είναι δυνατόν, φύγετε από την πίσω περιοχή του κτιρίου
 
6) Μείνετε μακριά από το όχημα επίθεσης και είστε προσεκτικοί για δευτερεύουσες επιθέσεις. Εδώ είναι μια πρόβλεψή για την επόμενη εξέλιξη αυτού του τύπου επίθεσης. Οι τρομοκράτες μπορεί να χουν τοποθετήσει μια βόμβα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για την επίθεση. Τα εκρηκτικά μπορεί να έχουν ρυθμιστεί να εκραγούν 10 λεπτά μετά την επίθεση του οχήματος. Η βόμβα θα σκοτώσει όλους τους πρώτους προστρεξαντες και όποιον δίνει βοήθεια στα θύματα.
 
rkm3
 
*Στα σεμινάρια STAY SAFE τα οποία διοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, εκτός από το σπουδαίο μέρος της ενημέρωσης, παρουσιάζουμε κάποιες στάσεις του σώματος και κάποιες κινήσεις, για να κινείστε με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση, να μη χαθείτε με τους φίλους ή την οικογένεια σας και κυρίως να διαφυλάξετε από οποιοδήποτε κίνδυνο τα παιδιά σας. 
 
7

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο