Επικαιρότητα

Συρρικνώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας για δεύτερη χρονιά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειώθηκε ο πληθυσμός στην Κίνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

«Στα τέλη του 2023, ο εθνικός πληθυσμός ανήλθε σε 1,40967 δισεκ. ανθρώπους», με άλλα λόγια σημειώθηκε «μείωση κατά 2,08 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022», ανέφερε η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Πρόκειται αποκλειστικά για ανθρώπους με κινεζική υπηκοότητα και τόπο διαμονής την ηπειρωτική Κίνα και όχι για κατοίκους των ημιαυτόνομων περιφερειών, όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, αλλά ούτε και αυτούς της Ταϊβάν. Να σημειωθεί πως η Ταϊβάν, νησί το οποίο η Κίνα θεωρεί δική της επαρχία, έχει 23 εκατομμύρια κατοίκους.

Το 2022 η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση του πληθυσμού της σε έξι δεκαετίες, δηλαδή από τα χρόνια του 1960. Ωστόσο η συρρίκνωση του πληθυσμού του 2023 είναι υπερδιπλάσια του 2022, όταν ο ασιατικός γίγαντας είδε τον πληθυσμό του να συρρικνώνεται κατά 850.000 ανθρώπους. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Κίνα έχασε τον τίτλο της «πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου» από την Ινδία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στα αίτια της συρρίκνωσης του πληθυσμού είναι το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο οικονομικό μέλλον, ή ακόμη η αυξανόμενη δυσφορία απέναντι στον θεσμό της οικογένειας, καθώς ο γάμος μέχρι πρότινος ήταν απαραίτητη προϋπόθεση στην Κίνα προτού οποιοδήποτε ζευγάρι αποκτήσει παιδί.

Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του πληθυσμού προσφέροντας οικογενειακά επιδόματα και άλλα κίνητρα, που παραμένουν ωστόσο όχι ιδιαίτερα γενναία, προχωρώντας σε επικοινωνιακή εκστρατεία, και, πλέον, επιτρέποντας σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν τρία παιδιά.

Πηγή

Νέο Voucher Ανέργων ηλικίας 25-45 ετών στα ΙΕΚ Βέργη

Τι θα ισχύει με τις απουσίες των μαθητών λόγω λοιμώξεων

Μετάβαση στο περιεχόμενο