Θέματα υγείας

Τα συμπληρώματα για αύξηση μυϊκής μάζας συνδέονται με τον καρκίνο των όρχεων

Μια συσχέτιση μεταξύ των συμπληρωμάτων για αύξηση μυϊκής μάζας και του καρκίνου των όρχεων είναι υψηλότερη για τους νέους άντρες που τα χρησιμοποιούν για μεγάλες περιόδους – με 177% αυξημένο κίνδυνο για αυτούς που συνδυάζουν τα συμπληρώματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer βρήκε ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν συμπληρώματα είχαν 65% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους όρχεις από αυτούς που δεν χρησιμοποιούν.

Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε 121% αυξημένο κίνδυνο για τους άντρες που άρχισαν να τα χρησιμοποιούν σε ηλικία 25 χρονών ή νεότεροι και σε 177% μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άντρες που χρησιμοποιούσαν περισσότερα από ένα είδος συμπληρώματα. Η χρήση συμπληρωμάτων για τρία χρόνια σχετίστηκε με 156% αυξημένο κίνδυνο.

Ο συγγραφέας Russ Hauser είπε : ”Η μελέτη μας βρήκε ότι ή χρήση συμπληρωμάτων σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά επειδή υπάρχουν λίγοι εντοπισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των όρχεων.”

Τα κύρια συστατικά συμπεριλαμβανομένων της κρεατίνης, των πρωτεϊνών και τηςτεστοστερόνης ενισχύουν την ανδροστενοδιόνη, ανέφερε η έκθεση.

Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματα τους στηρίζονται σε προηγούμενα ευρήματα : Η χρήση ουσιών για αύξηση της απόδοσης γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής στον πληθυσμό των ΗΠΑ και κάποια προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά των συμπληρωμάτων για αύξηση μυϊκής μάζας μπορεί να συνδέονται με ζημιά στους όρχεις. ”Ως εκ τούτου είναι βιολογικά εύλογο ότι η χρήση των συμπληρωμάτων για αύξηση μυϊκής μάζας μπορεί να σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στους όρχεις.

Η μελέτη Για τη μελέτη στρατολογήθηκαν 356 άνδρες ηλικίας 18-55 που είχαν καρκίνο στους όρχεις μεταξύ 2006-2010 και 513 ελεγχόμενες περιπτώσεις. Όλοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για πιθανούς παράγοντες κινδύνου, που συμπεριλάμβανε την άσκηση, το κάπνισμα, το ποτό, ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια και τη χρήση συμπληρωμάτων για αύξηση μυϊκής μάζας.

H χρήση συμπληρωμάτων ορίστηκε ως η κατανάλωση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για 4 συνεχείς εβδομάδες και περιλάμβανε την εκτίμηση 30 διαφορετικών τύπων σκονών και χαπιών.

Η στατιστική ανάλυση βρήκε ότι η χρήση συμπληρωμάτων για αύξηση μυϊκής μάζας, τα οποία περιέχουν και κρεατίνη και πρωτεΐνη, αύξησε στατιστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στους όρχεις.

Ο κύριος ερευνητής από το Σχολείο Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, Tongzhang Zheng είπε : ” Η συσχέτιση που παρατηρήθηκε ήταν ισχυρή. Αν τα χρησιμοποιήσατε σε μικρότερη ηλικία, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν τα χρησιμοποιήσατε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν χρησιμοποιήσατε πολλαπλά είδη, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο. ”

Oι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή και άλλους δημογραφικούς παράγοντες.

Κρυφοί κίνδυνοι Οι ερευνητές επίσης προειδοποίησαν για μη επισημασμένα συστατικά τα οποία έχουν βρεθεί στα συμπληρώματα και μπορεί να έχουν επίδραση στον καρκίνο. Επιπρόσθετα στα συστατικά των συμπληρωμάτων για αύξηση μυϊκής μάζας τα οποία είναι γνωστά, υπάρχουν και τα λεγόμενα φυσικά συστατικά τα οποία μπορεί να δρουν σαν τεχνητές ορμόνες και άλλες προσμίξεις οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με το προϊόν.

”Μια διεθνής μελέτη βρήκε ότι περίπου 15% των διαφημισμένων διαθέσιμων συμπληρωμάτων χωρίς ορμόνες περιέχουν αδήλωτα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή, συμπεριλαμβανομένων προορμόνες της νανδρολόνης, οι οποίες έχουν σχετιστεί με εμφάνιση καρκίνου όρχεων σε αρουραίους. Παρόλα αυτά οι ερευνητές είπαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου αυτών των συστατικών ήταν ασαφές μέχρι σήμερα και πρότειναν να γίνουνπερισσότερες επιδημιολογικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση.

O καρκίνος των γεννητικών οργάνων είναι η πιο κοινή κακοήθεια στους άντρες 15-39 χρονών και η συχνότητα εμφάνισης στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους όρχεις έχει αυξηθεί 6% στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια και 95% των περιπτώσεων είναι όγκοι στα γεννητικά κύτταρα.

ΠΗΓΗ : British Journal of Cancer Muscle-building supplement and increased risk of testicular cell cancer in men from Connecticut and Massachusetss”

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο